한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제28권1호
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- Pages.60-66
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- 1995
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Vibrio cholerae non-O1과 Vibrio mimicus의 생잔에 대한 염도와 온도의 영향
Effects of Salinity and Temperature on the Survival of Vibrio cholerae non-O1 and Vibrio mimicus
- 장수현 (군산대학교 수산가공학과) ;
- 송대진 (제주대학교 식품공학과) ;
- 양송주 (동의대학교 식품과학연구소) ;
- 신일식 (동의대학교 식품과학연구소) ;
- 김영만 (동의대학교 식품과학연구소)
- CHANG Soo-Hyun (Department of Sea Food Processing, Kunsan University) ;
- SONG Dae-Jin (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
- YANG Song-Ju (Research Institute of Food Science, Dongeui University) ;
- SHIN Il-Shik (Research Institute of Food Science, Dongeui University) ;
- KIM Young-Man (Research Institute of Food Science, Dongeui University)
- 발행 : 1995.01.01
초록
새로운 식중독 원인균으로 주목을 받고 있고 수권에서 잘 검출된다고 알려져 있는 V cholerae non-O1과 V. mimicus를 대상으로 민물, 기수 및 해수에서 염도와 온도의 변화에 따른 균수의 증감을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 민물에서 V. cholerae non-O1은
Vibrio cholerae non-O1 and Vibrio mimicus, food poisoning bacteria, have detected frequently in fresh water and brackish water. To estabilsh prevention measures of food poisoning outbreak by these bacteria, the adaptability and population changes were examined in fresh water, brackish water