Investigation of resistance mechanism for Botrytis cinerea to procymidone

잿빛곰팡이병균(Botrytis cinerea)의 Procymidone 약제 저항성 요인 구명

  • Published : 1995.12.30

Abstract

This study was carried out to investigate the resistance mechanism by three different kinds of procymidone-resistant and susceptible isolates of Botrytis cinerea which had been collected from green houses. The average resistance level of the resistant strains was 1,000 times higher than that of susceptible ones. Also, it was revealed that the resistance was not originated from components excreted by Botrytis cinerea, based on the result obtained from the treatment with piperonyl butoxide and triphenyl phosphate as an inhibitor of monooxygenase and esterase, respectively. The total lipod content of resistant strains was 1.3 times higher than that of susceptible ones, among fatty acids, palmitic acid, stearic acid, and linoleic and being 3.0, 2.5, and 2.0 times higher, respectinely. Also slight differences in sterol contents and components were observed. The crude chitin content was slightly higher in susceptible strains but contents of N-acetyl glucosamine, a hydrolysate of chitin, were about 2 times higher in resistant ones.

잿빛곰팡이병균(Botrytis cinerea)의 procymidone약제 저항성 발현 요인을 구명하기 위하여 procymidone 약제 저항성과 감수성 균주를 각각 세균주씩 선발하여 약제 저항성 검정과 아울러 세포구성물질의 함량 및 조성을 조사한 결과를 요약하면 아래와 같다. 1. 공시균주의 약제 저항성 검정 결과 저항성이 감수성균주에 비하여 1,000배 이상의 저항성이 발현된 것으로 확인되었다. 2. Monooxygenase저해제인 piperonyl butoxide와 esterase 저해제인 triphenyl phosphate를 PDA 배지에 처리한 후 균사생육을 조사한 결과 저항성과 감수성균주간에 차이가 없어 저항성은 균체의 내적요인에서 기인된 것으로 판단되었으며, 아울러 procymidone과 혼합 처리시 약효 상승 효과는 확인되지 않았다. 3. 스테롤 조성은 저항성과 감수성 균주 모두 유사하였으며, GC/MS 분석결과 분자량 428의 스테로이드계 화합물이 비슷한 함량으로 존재하였다. 4. 지질함량은 저항성이 감수성균주에 비하여 30% 정도 많았고, 지방산 함량은 저항성균주의 경우 palmitic acid와 stearic acid가 약 2.5배, oleic acid 2.9배, 그리고 linoleic acid가 공시균주의 주된 지방산으로 나타났으며, 2배 정도 많은 함량을 보였다. 5. 조키틴 함량은 감수성균주가 저항성에 비하여 0.11% 많았으나, 이의 가수분해산물인 N-acetyl glucosamine함량은 저항성균주가 감수성에 비하여 반응 24시간에 3배 그리고 48시간에서 2배 많았다. 따라서 잿빛곰팡이병균(Botrytis cinerea)의 procymidone 약제 저항성은 lipid 함량의 증가, fatty acid 함량의 증가 및 조성의 변화 그리고 키틴 전구물질인 GlcNAc 함량과의 복합적인 요인에 의하여 발현되었을 것으로 판단되었다.

Keywords