Effect of the Concentration of Nutrient Solution on Early Yield and Fruit Quality of Tomato(Lycopersicon esculentum Mill.) in Substrate Culture

고형배지경에서 배양액농도가 토마토의 초기수량 및 품질에 미치는 영향

  • 노미영 (서울시립대학교 환경원예학과) ;
  • 배종향 (서울시립대학교 환경원예학과) ;
  • 이용범 (서울시립대학교 환경원예학과) ;
  • 박권우 (고려대학교 원예과학과) ;
  • 권영삼 (원예연구소)
  • Published : 1995.06.01

Abstract

This study was carried out to investigate the effect of the concentration of nutrient solution on growth of tomato(Lrcopersicon esculentum Mill. cv. seokwang) in substrate culture. The substrates used in the experiment were perlite, vermiculite, and peatmoss. Tomato plants were treated with different concentrations of nutrient solution, viz. 0.5, 1.0, 2.0, 3.0, and 5.0mS/cm at seedling stage and transferred to different treatments, 1.0, 2.0, and 3.0mS/cm after transplanting in each substrate. Total fruit number, total yield, marketable fruit number, and marketable yield were much higher at 2.0-3.0mS/cm than at 1.0mS/cm in all three substrate culture. The percentage of malformed fruit was in order of peatmoss>perlite> vermiculite and Vitamin C content was vermiculite> perlite> peatmoss. In all three substrate culture, high marketable yield was shown when tomato plants grew with concentration of 2.0-5.0mS/cm at seedling stage and 2.0-3.0mS/cm after transplanting. The concentrations of nutrient solution after transplanting as well as at seedling stage had a great influence on total yield, marketable yield, and soluble solids. However total and marketable fruit number were considerably affected by the concentrations of nutrient solution after transplanting.

고형배지경에서 육묘기와 정식 후의 배양액농도의 차이가 토마토의 생육에 미치는 영향을 구명하고자 본 실험을 수행하였다. 배지는 펄라이트, 버미큘라이트 및 피트모스를 사용하였으며, 배양액 농도는 육묘기 때에는 0.5, 1, 2, 3 및 5mS/cm로 각기 다르게 처리되었고 정식후에는 1, 2 및 3mS/cm로 처리되었다. 모든 배지에서 총과수, 총수량, 상품과수 및 상품수량은 1.0mS/cm보다 2.0-3.0mS/cm에서 훨씬 더 높았다. 기형과율은 피트모스>펄라이트>버미큘라이트 순이었으며 비타민C 함량은 버미큘라이트>펄라이트>피트모스 순이었다. 모든 배지에서 육묘기에는 2.0-5.0mS/cm, 정식 후에는 2.0-3.0mS/cm로 관리했을 때, 상품수량이 높게 나타났다. 육묘기 뿐만 아니라 정식 후의 배양액농도는 총수량, 상품수량 및 당도에 결정적인 영향을 미쳤다. 그러나, 총과수와 상품과수는 정식 후의 배양액농도에 의해 큰 영향을 받았다.

Keywords