초록
3 종류의 생선(광어, 새우, 굴) homogenate와 tryptic soy broth(TSB)에 Staphylococcus aureus와 Listeria monocytogenes를 접종하여 35$^{\circ}C$에서의 증식과 냉장(5$^{\circ}C$) 및 동결저장(-2$0^{\circ}C$) 하였을 때 각 세균의 거동을 조사하였다. S. aureus는 생선 homogenate와 액체배지 모두 35$^{\circ}C$에서 큰 차이없이 빠르게 증식하였다. 5$^{\circ}C$에 3주간 저장하였을 때 S. aureus는 1-1.6 log cycle 감소하였으나 -2$0^{\circ}C$에서는 6주간의 저장기간 동안 0.3-1.2 log cycle의 세균수 감소를 나타내었다. L. monocytogenes는 35$^{\circ}C$에서 광어 homogenate, 새우 homogenate와 TSB에서 증식이 빨랐으나 굴 homogenate에서는 유도기를 거친 후에 증식이 진행되었다. 5$^{\circ}C$에서 L. monocytogenes는 광어 homogenate, 새우 homogenate와 TSB에서 3주간 증식이 진행되어 세균수가 3.8-5 log cycle 증가하였으나 굴 homogenate에서는 2.2 log cycle의 증가에 불과하였다. -2$0^{\circ}C$에 6주간 저장하였을 때 L. monocytogenes의 세균수는 광어 homogenate, 새우 homogenate 및 TSB에서 1.5-1.8 log cycle 감소하였으나 굴 homogenate에서는 2.8 log cycle 감소하였다
The survival and growth of Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes in fish homogenates (flounder, shrimp and oyster homogenate) and tryptic soy broth (TSB) were tested during storage at simulated ambient (35$^{\circ}C$), refrigerated (5$^{\circ}C$) and frozen (-20$^{\circ}C$) temperature. A similar growth pattern of S. aureus at 35$^{\circ}C$ was observed in fish homogenates and TSB. Survival of S. aureus decreased at refrigerated or frozen temperature and that was greater at -20$^{\circ}C$ (0.3-1.2 log reduction/6 weeks) than at 5$^{\circ}C$ (1-1.6 log reduction/3 weeks). Viable cells of L. monocytogenes increased rapidly at 35$^{\circ}C$ in flounder homogenate, shrimp homogenate and TSB but after a prolonged lag period in oyster homogenate. During 3 weeks of storage at 5$^{\circ}C$, the levels of L. monocytogenes increased 3.8-5.0 log cycles in flounder homogenate, shrimp homogenate and TSB whereas levels increased 2.2 log cycles in oyster homogenate. Viable cells of L. monocytogenes during 6 weeks of frozen storage decreased 1.5-1.8 log cycles in flounder homogenate, shrimp homogenate and TSB while decreased 2.8 log cycles in oyster homogenate.