Abstract
Effects of sulfur application on mulberry growth and soil chemical properties were examined in mulberry trees grown in a green house. Mulberry graftages were planted in Wagner pots and sulfur was applied at the levels of 0, 30, 60, or 120 kg/10a. Mulberry stem growth increased by 3.2 cm at 30 kg/ha than at 0 kg/ha sulfur application. Stem growth, however, decreased by 3.7 cm with the application of sulfur higher than at 60 kg/10a. Soil pH changed by the application of sulfur. With the application of sulfur at 120 kg/10a, soil pH decreased by 3.0. Temporal changes in the effective from sulfur content in soil indicated that sulfur dissolved between 4 to 10 days after application in the soil. Content of moisture and chemical components in mulberry leaves was also affected by the application levels of sulfur. Moisture, total-N, No3-N, K, and S content decreased, but F and Ca content increased with the application of sulfur lower than at 60 kg/10a. With the application of sulfur higher than at 60 kg/10a, P, S, and K content increased.
와그너폿트(1/20,000a)에 묘목을 심고 유리온실내에서 황(98% S함유)의 시비량을 0, 30, 60, 120kg/10a의 4수준으로 하고 황시용이 뽕나무 생육, 토양 및 뽕잎의 화학성에 미치는 영향을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 뽕나무의 가지길이는 황 30kg/10a시용구에서 무시비구 대비 3.2cm 더 자랐으나, 60kg/10a 이상 다량시용한 구에서는 3.7cm 자람이 떨어졌다. 2. 토양의 pH는 황시비에 따라 떨어졌으며, 황 120kg/10a시용구에서 가장 많이 떨어져 무시비구 대비 pH3.0이 떨어졌으며, 시용된 황의 용해는 시비후 4~11일 사이에 일어나는 것으로 판단되었다. 3. 황시비는 뽕잎중의 수분율, 전질소, No3-N, K, S의 함량을 떨어뜨렸으며 F, Ca은 증가시켰다. 황시비량이 60kg/10a 이상이면 P, S, K, 함량은 증가하였으며, Ca는 감소하는 경향을 보였다.