Isolation and Purification of Protein-bound Polysaccharides from Mycelia of Flammulina velutipes Grown on Sawdust Medium

팽나무버섯 수확후의 톱밥배지로부터 단백다당류의 분리 및 정제

  • Ha, Hyo-Cheol (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Park, Shin (Dept. of Agricultural Chemistry, Taegu University) ;
  • Park, Kyung-Sook (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Shun-Woo (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Jung, In-Chang (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kim, Seon-Hee (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Kwon, Yong-Il (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Jae-Sung (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 하효철 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 박신 (대구대학교 농화학과) ;
  • 박경숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 이춘우 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 정인창 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 김선희 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 권용일 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 이재성 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1995.11.01

Abstract

Protein-bound polysaccahrides(PBP) were isolated, purified, and characterized from the sawdust media after harvesting the fruit body of Flammulina velutipes. The yield of the crude PBP(Fr.CA) extracted from the sawdust media, was 0.367% relative to the original sawdust media. The total sugar and protein contents of Fr.CA were 19.8% and 23.8% respectively. Using the membrane filtration, the fraction of which the molecular weight is over 300 kDa(Fr.A) was isolated from the Fr.CA and the yield was 44.6% relative to the Fr.CA. This result indicates that high molecular PBP is the dominant components of the Fr.CA. The Fr.A was separated into three fractions (Fr.A-1, Fr.A-2 and Fr.A-3) whose yields are 5.8%, 8.5% and 13.2% respectively. These fractions were further purified using gel filtration, obtaining a single peak in each fraction that considered as pure PBP Among them, the yield of Fr.A-1-${\alpha}$ was 20.9% relative to the Fr.A-1, and the molecular weight was 800 kDa. Monosaccharide components such as glucose, galactose, mannose, xylose and fucose could be detected all fractions by a HPLC analysis. Especially in the Fr.A-1-${\alpha}$ fraction, the content of glucose and galactose appeared to be high.

팽나무버섯을 수확한 후의 톱t웹사체에서 항암효과가 뛰어난 것으로 알려진 단백다당류를 열수추출, 분 , 정제하였으며 그 특성을 조사하였다. F. velutipes 룹밥균사체로부터 추출한 조단백다당류(Fr.CA)의 수율은 ethanol의 농도가 95%일때 1.464g으로서 원재료인 톱밥균사체를 기준으로 0.366 % 였다 Fr. CA의 당 및 단백질조성은 총당 19.8%, 총단백질 2 23.8% 이었다. Fr.CA를 박막여과하여 분획한 결과 분자량 30만 이상의 Fr.A분획이 44.6%를 차지하여 고분자 단백다당류가 주성분임을 알 수 있었다. Fr.A를 DEAE-sephadex column chromatogra phy로 분리한 결과 세개의 분획이 Fr.A를 기준으로 5 5.8% (Fr.A-l), 8.5% (Fr.A-2), 13.2% (Fr.A-3)의 수율로 얻어졌다. 이들 분획을 sepharose 28 gel fil tra tion으로 정제한 결과 순수한 단일 단백다당류의 peak를 얻을 수 있었는데 이들 중 Fr.A-l-a의 수율 은 Fr.A -1을 기준으로 20.9%이었으며 분자량은 8 800kDa정도였다. 단백다당류의 단당류 조성은 모든 분획에서 glucose, galactose, mannose, xylose및 fucose의 5종류가 검출되었으며 특히 neutral poly saccharide분획인 Fr.A-1-${\alpha}$에서는 glucose와 ga­l lactose의 함량이 상대적으로 높게 나타났다.

Keywords