Effect of pH on Organic Acid Production by Anaerobiospirillum succiniciproducens

Anaerobiospirillum succiniciproducens에 의한 유기산 생성에 미치는 pH의 영향

  • 강귀현 (전남대학교 생물화학공학과) ;
  • 류화원장호남 (전남대학교 생물화학공학과 생물공정연구센터)
  • Published : 1995.11.01

Abstract

To investigate the effect of pH on organic acid production by Anaerobiospirillum succiniciproducens, an anaerobic fermentation was carried out by maintaining the pH of the fermentation broth at 5.8, 6.0, 6.4, 6.8, and 7.2. At various pHs, the concentrations of cell were $1.0∼1.9g/\ell$ which were two to three times higher than those of the other worker's results, and the maximum was obtained at pH 5.8. Substrate consumption was increased by increasing the pH in the range of pH 6.0 to 6.8, while the sugar consumption rate at both pH 5.8 and 7.2 was very slow. The total amount of 2M $Na_2C0_3$ added for adjustment of pH change due to organic acid production was maximum at pH 6.8. Changes of conductivity of the fermentation broth was very simillar to those of 2M $Na_2C0_3$ added at various pHs. Therefore, it is suggested that determination of the amount of organic acid in a broth can be possible by measuring the conductivity. The maximum production yield of lactate based on glucose was 64% for pH 7.2 and 32% for pH 6.8, respectively.

Anaerobiospirillum succiniciproducens에 의한 유기산 생성에 미치는 pH의 영향을 조사하기 위하여 발효 배양액의 pH를 5.8, 6.0, 6.4, 6.8, 7.2로 유지하여 혐기 발효 실험을 수행하였다. 세포 농도는 여러 pH 조건에서 $1.0∼1.9g/\ell$로 다른 연구자들의 결과와 비교할 때 2~3 배 정도 더 높았으며 pH 5.8에서 가장 높았다. pH 6.0 ~ 6.8의 범위에서 기질 소모량은 pH가 높을수록 증가였으며 반면에 pH 5.8과 7.2에서의 당 소비 속도는 매우 느렸다. 유기산 생성으로 인한 pH 변화의 조절을 위 하여 첨가된 2M $Na_2C0_3$의 총량은 pH 6.8에서 최대였다. 여러 pH조건에서 발효액의 전기전도도의 변화는 첨가된 2M $Na_2C0_3$의 변화와 매우 유사한 경향을 보였고 따라서 발효액내의 유기산의 정량은 전기전도도를 측정 함으로 구할 수 있음을 알 수 있었다. pH 7.2의 조건에서 기질에 대한 lactatedml chleo todtks tndbfdms 64%, pH6.8의 경우 32% 였다.

Keywords