Improvement of Ethanol Yield by Addition of Acetic Acid and Acetatdehyde in Ethanol Fermentation

에탄올 발효에서 초산 및 아세트알데히드 첨가에 의한 에탄올 수율의 증진

  • 김진현 (서울대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 여주상유영제 (서울대학교 공과대학 화학공학과 서울대학교 공과대학 화학공학과)
  • Published : 1995.10.01

Abstract

The major by-products in ethanol fermentation by Saccharomyces cerevisiae were glycerol, acetaldehyde, acetic acid, lactic acid, and formic acid. The effects of these by-products on the cell growth and ethanol production were studied. By adding acetaldehyde or acetic acid in the fermentation broth, the cell growth decreased while the ethanol production increased. But glycerol and lactic acid had nearly no effects on the cell growth and the ethanol production. Acetic acid and acetaldehyde inhibited the cell growth by diminishing the growth rate as well as by prolonging the lag phase. The ethanol yield increased with the elevation of concentrations of acetic acid and acetaldehyde in the fermentation broth. The maximum ethanol yield was obtained for $3g/\ell$ acetic acid and $2g/\ell$ acetaldehyde, respectively.

S.cerevisiae에 의한 에딴올 발효에셔 생성되는 부산물 인 acetic acid, acetaldehyde, glycerol, lactic acid, formic acid가 세포성장과 에탄올 생성에 미치는 영향을 고찰하였다. Acetic acid와 acetaldehyde 를 발효액 내에 투입하였을 때, 세포생장은 저해되 었으나, 에탄올 생성은 증가되었다. 한편, glycerol 과 lactic acid는 세포성장과 에탄올 생산에 거의 영 향이 없었다. Acetic acid와 acetaldehyde는 비성장 속도를 줄임과 동시에 정체기를 늘염으로써 세포성장을 저해하였다. 에단올 수율은 첨가된 acetic acid 와 acetaldehyde 농도에 비례하여 증가하였고, acetic acid $3g/\ell$, acetaldehyde $2g/\ell$ 일 때, 최대가 되었다.

Keywords