배추 뿌리의 Peroxidase를 이용한 Phenol의 제거

Phenol Removal by Peroxidases Extracted from Chinese Cabbage Root

  • 김영미 (강원대학교 식품공학과) ;
  • 한달호 (강원대학교 생물응용공학과 강원대학교 생물응용공학과 강원대학교 식품공학과 강원대학교 생물응용공학과)
  • 발행 : 1995.07.01

초록

농산 폐기물인 배추 뿌리에 다량으로 존재하는 peroxidase를 산업적으로 이용하기 위하여 배추 뿌 라를 JUicer로 대량 추출하여 객상효소 부분과 고형 물 부분을 얻었다. Peroxidase는 액상 부분에 약 6 66%, 고형물 부분에 34%가 분포되어 있으므로 두 부분을 모두 이용하여 phenol성 폐수의 효소적 처리를 검토하였다. Batch stirred reactor에서 액상효소(1,800 unit/$\ell$) 를 이용하여 150ppm의 phenol 용액을 처리한 결과 3시간 후에 96% 의 phenol을 중 합시켜 침전으로 제거할 수 있었다. 한편 pulp를 이용한 air lift reactor(600 unit/$\ell$) 에서는 120ppm의 초기 phenol 농도로부터 5ppm까지 제거할 수 있 다. Batch stirred reactor에 비하여 air lift reactor에 첨가된 효소의 양이 1/3임에도 불구하고 거의 비숫한 phenol 제거 효율을 냐타내었다.

Solid and liquid phase peroxidases were extracted from Chinese cabbage roots by using commercial juicer in order to use peroxidases from agricultural waste for industrial applications. Since peroxidases are distributed into 66% in liquid (juice) and 34% in solid phase (pulp), enzymes from both phases were applied to investigate the enzymatic removal of phenol from waste water. After contacting 150 ppm Phenol solution with liquid phase enzyme (1,800 unit/$\ell$) for 3 hours in a batch stirred reactor, 96% of phenol could be removed through polymerization and precipitation. Also, phenol could be removed from initial 120ppm to 5ppm by applying solid phase enzyme in an air lift reactor ($600 unit/\ell$). Almost equivalent efficiencies of phenol removal were observed between two systems, even though only one third of the enzymes in batch stirred reactor was applied in airlift reactor. The possible reason for this phenomenon is because peroxidases exist as immobilized forms in solid phase.

키워드