A Useful Material Production from Whey : Effect of Carbon Sources on Zooglan Production by Zoogloea ramigera

유청으로부터 유용물질 생산 : Zoogloea remigera에 의한 Zooglan 생산에서 탄소원의 영향

  • 김동운 (광양전문대학 석유화학과) ;
  • 이재찬 (전남대학교 생물화학공학과 전남대학교 생물화학공학과 전남대학교 생물화학공학과 전남대학교 생물화학공학과)
  • Published : 1995.05.01

Abstract

Effects of carbon sources on zooglan production by Zoogloea ramigera were investigated. The production of zooglan was varied according to the carbon sources used. The largest amount of zooglan was obtained when lactose was used as carbon source and fermentation broth with lactose showed the higher viscosity. The effects of carbon sources were in decreasing order of lactose, glucose, galactose and sucrose. The viscosities of purified zooglan solutions (5g/L) obtained from different carbon sources were measured. When lactose was used, the viscosities of zooglan solutions was quite high and other carbon sources such as glucose and galactose gave little lower viscosities than lactose but sucrose gave very low values. On the other hand, it could be postulated that most of lactose is hydrolyzed by intracellular ${\beta}$-galactosidase.

본 연구에 서는 Zoogloea ramigera에 의한 zooglan 생산에서 탄소원의 영향에 대한 연구를 수행하였다. 탄소원의 농도를 기존의 연구에셔 사용된 $25g/\ell$ 보다 높은 $45g/\ell$ 를 사용한 경우에도 zooglan을 효과 적으로 생산함으로써 유청을 희석시키지 않고 그대로 zooglan 생산에 사용할 수 있는 가능성을 확인하였다. 탄소원이 lactose인 발효배양의 경우 zooglan 생 산량 및 정도가 가장 켰고, glucose, galactose, su­c crose 순이었다. 정제된 zooglan용액(5g/P)의 점도 는 lactose 기질로 생산된 zooglan의 경우 가장 큰 값을 보였고 glucose, galactose 기질의 경우가 가약간 작았으며 sucrose 기질의 경우는 상당히 낮은 값을 보였다. Lactose로의 배양시 발효액 에 상탕량 의 glucose와 galactose가 존재하였지만 이 균주는 세포외로 ${\beta}$-galactosidase를 분비하기보다는 세포내 에 존재한 ${\beta}$-galactosidase에 의해 lactose를 분해 하고 다음 대사과정으로 들어가지 못한 과영의 단당 들이 세포 밖으로 배출된 것으로 판단된다.

Keywords