Ultrastructural and Histochemical Changes of Mucous Cells in the Gill Epithelium of the Seawater-Adapted Guppy (Poecilia reticulatus)

해수에 적용된 Guppy (Poecilia reticulatus) 아가미 점액세포의 미세구조

  • Published : 1995.10.01

Abstract

Ultrastructural and histochemical changes of mucous cells In the freshwater and seawater-adapted guppy (Poecflia reticulatus) gills were observed by the light, scanning-and transmisslon~lectron microscopes. The mucous cells were usually located in the epithelium of primary lameilne projected from the gill arch. The rough endoplasmic retIculum and Golgi complex were hIghly developed In immature mucous cells. The mature mucous cells were nearly filled with the mucous granules. In the freshwater guppy, the histochemical properties of the mucous cells were a mixture of the neutral mucin, sialomucin and sulfomucin. When guppy was adapted to the seawater, the content of acid glycoproteins (slalomucln and sulfomucin) was decreased. In addition, the number of mucous cells in the seawater-adapted group was less than a third of those in the freshwater one. These results suggest that the seawater-adapted guppy would react to the changed osmotic stress of the seawater. And also, the environmental change by the increased salt concentraion might lead to reduce the chance of infections.

담수산과 해수에 적응된 guppy 아가미 상피내 점액세포의 미세구조를 주사 및 투과 전자현미경으로 관찰하고, 점액질 조성의 변화를 조직화학적으로 분석하여 다음의 결과를 얻었다. 점액세포는 아가미궁에서 돌출되어 형성된 일차층판상피에 주로 위치하였다. 미성숙점액 세포에는 과립형질내세망과 Golgi 복합체가 잘 발달되어 있었으며, 성숙 점액세포는 거의 점액과립들로 가득 채워져 있었다. 담수산 guppy 아가미 상피내 점액세포의 점액질은 중성점액질과, 산성점액질인 sialomucin 및 sulfomucin을 다량 포함하고 있었으며, 바닷물에 적응시킨 경우에서는 sialomucin과 sulfomucin이 약간 감소하였다. 바닷물에 적응된 guppy의 아가미 상피내 점액세포의 수는 담수산과 비교하여 3배이상 감소하였다. 이는 서식환경을 해수로 옮긴 결과, 변화된 삼투적 스트레스에 대응한 결과일 뿐 아니라 담수보다는 높은 염분농도인 해수환경의 감소된 감염기회와도 연관된 결과라고 생각된다.

Keywords