한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제27권6호
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- Pages.871-877
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
한국식품 중 잔류농약의 종양유발성 평가
Assessment of Oncogenicity from Pesticide Residues in Korean Foods
- Lee, Mi-Gyung (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
- Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
- 발행 : 1995.12.31
초록
국내에서 소비되고 있는 농약 중 종양유발지수가 알려진 12개 성분의 식품군별 식이섭취량과 그들의 위해성을 평가하였다. 한국인에 대한 종양유발성(70년 평생을 통한 부가적 종양발생율)은 농약잔류 허용기준에 의한 경우
Dietary intake and oncogenic risk of 12 pesticides used in Korea whose oncogenic potency was known were assessed from published data. Dietary oncogenic risk (excess tumor incidence for a 70-year human life span) for Korean population was estimated to be