Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 3
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- Pages.353-357
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Mushroom(Agaricus bisporus) Pre-packaging by the Rice Straw Pulp Tray
볏짚 트레이를 이용한 양송이 버섯의 포장에 관한 연구
- Ahn, Byoung-Kuk (Department of Industrial Packaging, Sinsung Junior College) ;
- Park, Noh-Hyun (Korea Food Research Institute)
- Published : 1995.06.30
Abstract
The purpose of this study was to evaluate the possibility of the laboratory-made rice straw pulp tray(RSPT) for mushroom(Agaricus bisporus) pre-packaging. The quality changes of mushrooms packaged respectively in the RSPT and 'commercial' expanded polystyrene tray(EPST) were observed during storage. The weight losses of mushrooms in the two types of trays were maintained below 5% and the Hunter L values were showed above 76 at
볏짚펄프를 이용하여 트레이를 시험제조한 다음, 양송이 버섯의 소매용 간이포장에 적용하여 저장 중 버섯의 품질변화를 관찰하고, 그 대조구로서 발포폴리스틸렌 트레이의 경우와 비교분석함으로써 볏짚 포장트레이의 실용화 가능성을 평가하고 개선해야 할 문제점을 살펴보았다. 볏짚 트레이는 볏짚펄프를 제조한 후 이를 발포폴리스틸렌 트레이와 유사한 형상을 갖도록 감압탈수성형하고, 일차 성형된 트레이를 열판건조하여 제조하였다.