Prediction of the Rhelolgical of Soybean Curd during Storage by using WLF equation

저장중의 두부에 WLF식을 이용한 물성 변화 예측에 관하여

  • Published : 1995.04.29

Abstract

The changes in the rheological properties of soybean curd upon the various storage temperatures ($5{\sim}25^{\circ}C$) were measured by the stress-relaxation test and analysed by time-temperature superposition theory. As the storage temperature was lower, higher initial and equilibrium stress of soybean curd were observed. When the stress-relaxation curves were moved horizontally by using the shift-factor on the basis of reference temperature, the master curve was obtained. By applying master curve and shift-factor to the WLF (Williams-Landel-Ferry) equation, activation energy (30kcal/mol) was calculated and storage time at the specific temperature could be predicted, suggesting the equivalent shelf-life of soybean curd texture.

여러 저장온도($5{\sim}25^{\circ}C$)에서 저장하는 동안의 두부의 물성 변화는 응력완화현상을 이용하여 시간-온도 중첩 이론을 통해 계산하고 분석하였으며 WLF(Williams-Landel-Ferry)식을 이용해서 품질변화를 예측할 수 있는 적용식을 제시하였다. 저장온도가 낮을수록 저장시 두부 조직의 초기응력 및 평형응력(equilibrium stress)이 강하게 나타났고, $15^{\circ}C$ 온도를 기준으로 이동인자를 이용하여 좌우 수평으로 이동시 하나의 중첩곡선(master curve)을 구하였다. 이동인자와 중첩곡선을 이용하여 WLF식에 적용해서 활성화 에너지를 계산하였고 임의 온도에서 저장 시간을 예측하였으며, 실제 두부 조직의 저장성을 논하였다.

Keywords