Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 1
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- Pages.86-91
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Changes in Functional Properties of Alginic Acid by Enzymatic Degradation
알긴산의 부분적인 효소분해에 의한 특성 변화
- Joo, Dong-Sik (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Lee, Jung-Suck (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Cho, Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- Shin, Sung-Jae (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 주동식 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 이정석 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 조순영 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 신성재 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 이응호 (부산수산대학교 식품공학과)
- Published : 1995.02.01
Abstract
In order to expand the utility of alginic acid in the food industry, we have investigated to prepare low viscous alginic acid using a method for degradation of alginic acid with the enzyme system of Vibrio sp. AL-145. The enzyme showed maximum activity at pH 8.0 and
알긴산이 가지는 여러가지 물성적 특성 및 기능적 특성으로 식품에 널리 이용되고 있으나 상핀 점도와 용해도 때문에 그 이용 범위가 제한적이다. 이러한 알긴산을 보다 광범위하게 식품에 이용하기 위해서 알긴산의 특성을 어느 정도 유지하면서 용해도를 높이고, 점도를 저하시킨 부분 분해 알긴산의 제조와 특성을 실험하였다. 사용된 알긴산 분해효소는 pH 8.0, 온도