Effects of Addition of Eggshell to Sawdust Substrate on the Growth and Development of Winter Mushroom, Flammulina velutipes

계란껍질 첨가배지(添加培地)가 팽이버섯의 균사생장(菌絲生長)과 자실체(子實體)에 미치는 영향(影響)

  • Cheong, Jong-Chun (Division of Microbiology, Agricultual Science and Technology Institute, R.D.A.) ;
  • Kim, Gwang-Po (Division of Microbiology, Agricultual Science and Technology Institute, R.D.A.) ;
  • Kim, Han-Kyung (Division of Microbiology, Agricultual Science and Technology Institute, R.D.A.) ;
  • Kim, Young-Ho (Division of Microbiology, Agricultual Science and Technology Institute, R.D.A.) ;
  • Cha, Dong-Yeul (Division of Microbiology, Agricultual Science and Technology Institute, R.D.A.) ;
  • Chung, Bong-Koo (Department of Agrobiology, Chungbuk University)
  • 정종천 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 김광포 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 김한경 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 김영호 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 차동열 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 정봉구 (충북대학교 농생물학과)
  • Published : 1995.09.30

Abstract

Tile effects of addition of eggshell to sawdust substrate for the growth of F. velutipes were investigated. Eggshell used in this study contained 20.7% C, 0.81% N, 2530 ppm $P_2O_5$ and 44.37% Ca. The addition of eggshell resulted in the increase in bulk density and decrease of moisture content of the substrate. The addition of eggshell significantly increased the yield of the mushroom fruitbody. The addition rate of 15% (v/v), by 25% and at the rates of 5% and 10%, about 20%. Although the addition of eggshell to substrate did not improve the quality of mushroom, it increased the number of effective stipes as compared to control plot; approximately 13% more than in the control plot.

팽이버섯은 최근(最近)에 생산(生産)과 소비(消費)가 촉진(促進)되어 재배면적(栽培面積)이 급증(急增)하고 있는데 이에 소요되는 재배용(栽培用) 톱밥배지(培地) 제조시(製造時)에 부화장(孵化場) 부산물(副産物)인 계란껍질의 첨가효과(添加效果)를 구명(究明)하기 위하여 몇 가지 시험(試驗)을 수행한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 배지재료(培地材料)의 화학적(化學的) 성질 중 계란껍질은 전탄소(全炭素) 20.7%, 전질소(全窒素) 0.81%이고 인과 칼슘함량은 2,530 ppm과 44.37%로 톱밥보다 많았다. 2. 배지재료 배합시 계란껍질을 첨가하면 균사생장(菌絲生長) 및 초발용소요일수(初發茸所要日數)는 무처리구(無處理區)와 차이가 없었으나 수량(收量)이 증수(增收)되는 경향이었으며 특히 계란껍질을 15% 첨가할 때 자실체(子實體) 수량(收量)이 23% 정도 증수(增收)되었다. 그러나 20% 이상 첨가시는 수량이 감소되는 경향이 있다. 3. 팽이버섯 품질(品質)은 계란껍질 $5{\sim}15%$ 첨가시 버섯 대길이 12.8 cm, 대직경 3 mm, 갓직경 9 mm로 무처리구(無處理區)와 비슷하였으나 유효경수(有效莖數)는 무처리구(無處理區)보다 11% 많았다. 4. 톱밥배지 제조시(製造時) 계란껍질을 15%까지 첨가(添加)하면 배지(培地)의 물리성(物理性)이 개선(改善)되고 인과 칼슘함량이 높아 자실체(子實體) 수량(收量)과 품질(品質)이 향상(向上)되었다.

Keywords

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