Early Changes after Death of Plaice, Paralichthys olivaceus Muscle -4. Effect of Killing Methods on Rigor Index and Breaking Strength of Muscle-

넙치(Paralichthys olivaceus)육의 사후 조기 변화 -4. 치사 방법이 육의 사후 경직도와 파괴 강도에 미치는 영향-

  • CHO Young-Je (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • LEE Nam-Geoul (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Yuck-Yong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Jae-Hyun (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • CHOI Young-Joon (Department of Marine Food Science and Technology, Tong-Yeong Fisheries College) ;
  • KIM Geon-Bae (Department of Seafood Processing, Kunsan University) ;
  • LEE Keun-Woo (Department of Seafood Processing, Kunsan University)
  • 조영제 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 이남걸 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 김육용 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 김재현 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 최영준 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 김건배 (군산대학교 수산가공학과) ;
  • 이근우 (군산대학교 수산가공학과)
  • Published : 1994.01.01

Abstract

This study was undertaken to clarify the effect of killing methods on physical and rheological changes of plaice, Paralichthys olivaceus muscle at early period after death. Plaices killed by the four different methods(1. spiking at the brain instantly. 2. drowning in air. 3. dipping in 1,000ppm ethylaminobenzoate dissolved sea water as an anesthetic. 4. electrifying in sea water.) were stored at $5^{\circ}C$, and the rigor-index and breaking strength through storage were monitored. The longest onset time of rigor-mortis and full rigor was in the samples killed by dipping in sea water with dissolved anesthetic among all samples, where rigor-mortis began at 20hrs after killing and maximum tension was attained after 56hrs. However, in the cases of plaice electrified in sea water or drowned in air, the onset of rigor-mortis began just after killing and maximum tensions were attained after 9hrs and 13hrs, respectively. The level of breaking strength in the muscle of fish killed by spiking the brain instantly was $950.30{\pm}50.23g$, immediately after killing. The value and time reached around the maximum breaking strength for each of the samples were $1,230.60{\pm}30.32g$ and Ohr (immediately after killing) for samples killed by electrifying in sea water, $1,235.83{\pm}35.37g$ and 2.5hrs for drowning samples, $1,186.29{\pm}55.90g$ and 10hrs for spiking samples, and $1,189.67{\pm}50.32g$ and 15hrs for samples dipped in anesthetic, respectively. From the results above, it could be concluded that electrification in sea water is the most effective method in accelerating rigor-mortis and shortening times of reaching the maximum breaking strength of fresh plaice flesh of all the killing methods at early periods after death, whereas dipping in sea water treated with anesthetic was the most effective way in delaying those changes.

넙치를 시료로 치사 방법(즉살, 고민사, 마취사 및 전기 자극사)을 달리하여 치사시킨 후에 저장하면서 치사 조건이 사후 조기의 어육의 사후 경직도와 파괴 강도의 변화에 미치는 영향을 검토한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 사후 경직의 개시 시간은 전기 자극사와 고민사에서 현저히 단축되었고, 경직 개시 시간과 완전 경직 도달 시간은, 각각 전기 자극사일때 0시간과 9시간, 고민사일때 0시간과 13시간, 즉살일때 10시간과 36시간, 그리고 마취사일때 20시간과 56시간이었다. 2. 파괴 강도가 최대값에 도달하는 시간과 그 때의 값은 각각 전기 자극사일때 치사 직후에 $1,230.60{\pm}30.32g$, 고민사일때 2.5시간과 $1,235.83{\pm}35.37g$, 즉살일때 10시간과 $1,186.29{\pm}55.90g$, 그리고 마취사일때 15시간과 $1,189.67{\pm}50.32g$으로, 전기자극사와 고민사일때가 최대값이 높았고 그 저하 속도도 빨랐으며, 마취사일때는 파괴 강도가 최대로 되는 시간이 연장되었다. 3. 어체의 사후 경직도와 어육의 파괴 강도 사이에는 상관 관계가 없었으며, 사후 경직 개시기를 전후하여 파괴 강도가 가장 높았다. 이상의 결과로부터, 활어를 전기 자극사시킴으로서 치사 직후에 육질을 단단하게 만들 수 있을 뿐만 아니라, 또 마취사시키므로서 육질이 단단해지는 현상의 발생을 지연시킬 수 있으므로, 이런 방법들은 회맛의 향상 및 즉살 활어의 수송에 응용 가능할 것으로 사료된다.

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