Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 27 Issue 4
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- Pages.344-350
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- 1994
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Utilization of Ascidian(Halocynthia roretzi) Tunic -3. Carotenoid Compositions of Ascidian Tunic-
우렁쉥이 껍질성분의 이용에 관한 연구 -3. 우렁쉥이 껍질의 색소성분-
- CHOI Byeong-Dae (Tong-Yeong National Fisheries College) ;
- KANG Seok-Joong (Tong-Yeong National Fisheries College) ;
- CHOI Yeung-Joon (Tong-Yeong National Fisheries College) ;
- YOUM Mal-Gu (Tong-Yeong National Fisheries College) ;
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- Published : 1994.07.01
Abstract
Seasonal and regional variation of carotenoid contents in the muscles and tunic of the cultured ascidian(Halocynthia roretzi) was investigated. Carotenoid contents of tunic(47.87 mg/100g wet base) was much higher than that of muscles(2.35mg/100g wet base). The carotenoid contents was increased from April to August and then decreased in September. A total of 13 components were separated from the carotenoids extracted from ascidian tunic. The carotenoids of ascidian tunic accounted for followed by those of alloxanthin(
우렁쉥이 껍질 및 육중의 carotenoids 함량을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 육 및 껍질의 서식장소별 색소함량은 큰 차이를 나타내지 않았으나 껍질속의 카로테노이드 함량이 높게 나타나 껍질의 색소 이용 가능성이 높은 것으로 나타났다. 2. 계절에 따른 색소함량의 변화에서 한산도산은 5월부터 색소함량이 증가하였다가 8월 이후 감소하였고, 월례산은 7월 이후 감소하는 경향이었다. 3. 껍질의 주된 카로테노이드는 alloxanthin으로 그 함량(
Keywords