Toxicity of Several Puffers Collected at a Fish Market of Pusan, Korea

부산 시중에서 판매되고 있는 복어류의 독성

  • JEONG Dong-Youn (Department of Nutrition and food science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Dong-Soo (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • LEE Myung-Ja (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • KIM Sang-Rok (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • BYUN Dae-Seok (Department of Nutrition and food science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Hyun-Dae (Department of Food and Nutrition, Tongnae Women's Junior College) ;
  • PARK Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 정동윤 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 김동수 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 이명자 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 김상록 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 변대석 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 김현대 (동래여자전문대학 식품영양과) ;
  • 박영호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1994.11.01

Abstract

Ninety-six specimens of nine puffer fishes landed at a fish market of Pusan, Korea were assayed for anatomical distribution of toxicity. The puffers, Lagocephalus gloveri ('geommilbog'), Fugu rubripes rubripes ('jajubog'), Fugu rubripes chinesis ('geomjajubog'), Lagocephalus wheeleri ('hinmilbog') and Arothron firmamentum ('byeolbog'), were shown to be nontoxic in muscle and skin. However, toxicities in skins of four specimens of Lagocephalus gloveri and a specimen of Arothron firmamentum were more than 10MU/g In the puffer, Fugu xanthopterus ('ggachibog'), the skin showed to be weakly toxic as far as nine specimens out of 27 ones are concerned, and the muscle was nontoxic in all specimens. Meanwhile, it was noted that the puffer, Fugu vermicularis radiatus was found to be a toxic species, differing from the toxicity known so far. Their highest toxicities were 3,880, 1,191, 1,115, 219, 289, 5,620 and 753MU/g for liver, intestine, skin, muscle, testis, ovary and bile, respectively.

국내에서 시판되고 있는 독성이 알려져 있지 않은 복어류에 대한 검토 및 현재까지 식용 또는 비식용으로 분류되어 있는 일부 복어류의 독성에 대한 재검토와 유독 복어류의 출현을 감시할 수 있는 정기적이며 지속적인 연구 자료를 축적할 목적으로 부산 시중에서 구입한 9종류의 복어류 96개체를 시료로 하여 그 종류별, 조직 부위별 독성을 재검토하였다. 검밀복 4개체 및 별복 1개체의 껍질은 독성치가 10MU/g 이상으로 검출되었으나, 검밀복과 별복의 나머지 개체 및 자주복, 검자주복, 검복, 횐 밀복의 경우는 식용으로 하는 껍질 및 근육이 무독하였다. 까치복의 경우는 27개체 중 9개체의 껍질(최고독력, 40MU/g)과 1개체의 근육(10MU/g)에서 약독의 독성치가 검출되었으나, 그 이외의 개체 및 근육은 무독하였다. 간장, 내장 및 난소 등에서는 최고 독력이 각각 550MU/g. 382MU/g 및 528MU/g으로 독성이 강하여 조리 취급시 주의가 요망된다. 국매리복의 경우는 근육에서 약독 내지 강독(최고독력, 219MU/g), 껍질에서 약독 내지 맹독(최고독력, 1,115MU/g)의 독성치가 검출되었다. 특히, 간장, 내장 및 난소에서는 최고독력이 각각, 3,820MU/g. 1,191MU/g 및 5,620MU/g의 맹독의 독성치가 검출되어 식용 어종으로 분류하는 것은 문제점이 있어 충분한 재검토가 요망된다.

Keywords