Abstract
Daily dietary intake of 11 organophosphorus pesticides by the Korean population was estimated to be $31{\mu}g$ per person ($0.567{\mu}g$/kg body weight/day) from known residue data on raw agricultural products and food factor based on the Korean diet, for the period of 1986-90. Intake ratio of 11 pesticides by food group was 56% from cereals, 23% from vegetables, 14% from fruits and 7% from legumes and other food materials. The ratio of the dietary intake to the ADI was 6.1% in diazinon, 5.8% in fenthion, 3.3% in fenitrothion, 1.5% in EPN and 1.7% average for 11 individual pesticides whereas the cumulative ratio of 11 pesticides was 18.7%. It is, therefore, proposed that a systematic estimate for the dietary intake of organophosphorus pesticides should be undertaken, although the present intake level would not give any adverse effect to the health of the Korean population under the current situation of pesticide usage.
국내에서 사용되고 있는 주요 유기인계농약 11종에 대한 한국인의 식이섭취량을 농산물중 잔류량과 식품계수로 부터 산정한 결과 1인당 1일 $31\;{\mu}g$ 으로 나타났다. 식품군별 섭취량 비율은 곡류 56%, 채소 23%, 과일 14%, 두류 기타 7%이었다. ADI 값에 대한 식이섭취량 비율을 보면 diazinon 6.1%, fenthion 5.8%, fenitrothion 3.3%, EPN 1.5%로 나타났고 11종 농약의 성분별 평균은 1.7%에 불과하였으나 모든 성분에 대한 합계치는 18.7%에 이르렀다. 따라서 현재와 같은 유기인계의 농약의 사용실태 하에서는 농산물중의 농약잔류가 한국인의 국민건강에 손상을 줄 수 있는 수준은 아니지만 체계적인 섭취량 평가에 착수해야 될 것으로 판단되었다.