Effect of Inoculation with Vesicular-Arbuscular Mycorrhizal (VAM) Fungi on the Early Growth of Strawberry Plantlets(Fragaria grandiflora Ehrn.)

딸기 묘(苗) 초기생육(初期生育)에 미치는 VA균근균(菌根菌)의 접종효과(接種效果)

  • Published : 1994.03.31

Abstract

Runner-derived(Expt.1) and tissue culture-derived strawbeery plantlets(Expt. 2) were grown in pots under greenhouse condition and inoculated with inocula of the vesicular-arbuscular mycorrhizal(VAM) fungi isolated from a field strawberry plants. Total biomass of mycorrhizal strawberry plants was significantly increased. There was a similar tendency in the number of cluster and flower at 20 weeks after inoculation, and VAM fungi inoculation positively influenced the leaf number, leaf length, leaf width and petiole length of strawberry plants in all investigated times. However, no difference was in the flowering time of strawberry plants. Leaf margin of non-inoculated strawberry plantlets turned into raddish brown(7.5R 4/8) from around 4 weeks after habituation. Inoculation of VAM fungi at the time of habituation was much more effective in stimulating plant growth. VA mycorrhizal dependency were 162.7 % in the runner-derived strawberry plants, Dependency with pre-and post-habituated incoulation in tissue culture-derived plants was respective 116.4% and 106.0%. The levels of mycorrhizal colonization were increased with plant growth and infection rates by endophytes at harvest time were 47.5% in Expt. 1, 56.4% in Expt. 2, respectively. Contents of phosphorus, potassium and calcium in mycorrhizal strawberry plants at harvest time were higher than non-mycorrhizal ones however, magnesium concentration was decreased. These experiments demonstrated that VAM fungi could be introduced into nursery stages of strawberry plantlets including the temporary planting period to improve growth and plant nutrients uptake by mycorrhizal plants.

딸기 모주(母株)로부터 얻은 포복경(匍匐莖)과 조직배양(組織培養)으로 얻은 딸기 묘(苗)에 가식시(假植時)와 순화처리(馴化處理) 전후(前後)의 시기에 딸기 근권토양(根圈土壤)에서 분리증식(分離增殖)한 VA균근균(菌根菌)을 접종(接種)시켜, 그 이후의 딸기 묘(苗) 생장반응(生長反應)을 조사(調査)하기 위하여 pot 실험(實驗)으로 비닐하우스에서 수행(遂行)하여 얻은 결과(結果)는 다음과 같다. VA균근균(菌根菌)이 감염(感染)된 딸기 묘(苗)들이 총엽수(總葉數), 엽장(葉長), 엽폭(葉幅) 및 엽병장(葉柄長)에서 고도(高度)의 유의적(有意的)인 증가(增加)를 보여 생육이 증진(增進)되었다. 포복경(匍匐莖)에서 얻은 딸기 묘(苗)의 건물중(建物重), 화수(花數) 및 영화수(穎花數)에서도 균근접종효과(菌根接種效果)가 인정되었으나, 개화시기(開花時期)에는 영향하지 않았다. VA균근균(菌根菌)을 접종하지 않은 조직배양(組織培養) 딸기 묘(苗)의 순화처리(馴化處理) 후 4주경부터 잎의 가장자리가 적갈색(赤褐色)(7.5R 4/8)으로 변하였고, 순화처리(馴化處理) 전후(前後)의 균근감염(菌根感染)된 딸기 묘(苗)에서 균근협생(菌根協生) 혜택이 확인되었는데 순화처리(馴化處理)와 동시에 접종처리하는 것이 생육(生育)과 생장량(生長量)이 많았다. 처리별 균근의존도(菌根依存度)는 포복경(匍匐莖)의 경우 162.7%, 순화처리(馴化處理) 전후(前後)의 접종처리에서 각각 116.4%, 106.0%였다. 균근감염(菌根感染)은 식물생장(植物生長)과 함께 증가(增加)되었고 실험(實驗) 종료시(終了時)의 감염율은 조직배양(組織培養) 묘(苗)와 포복경(匍匐莖)으로 번식된 묘(苗)에서 각각 47.5%와 56.4%였으며, 식물체(植物體)의 화학분석(化學分析) 결과(結果)는 인산, 칼리 및 석회가 균근(菌根) 접종처리(接種處理)에서 더 높은 함량(含量)을 보이고 마그네슘 함량(含量)은 그 반대였다. 본 실험결과(實驗結果)에서 확인(確認)되는 점은 딸기 묘(苗)에 VA균근균(菌根菌)을 접종하는 것이 초기생육(初期生育)을 증진(增進)시키기 때문에 가식기간(假植期間)을 포함한 딸기의 육묘단계(育苗段階)에서 이용(利用)이 기대된다.

Keywords

Acknowledgement

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