DEVELOPMENT AND COMPARISION OF RESIDUE ANALYSIS FOR BENOMYL IN BEAN AND BEAN SPROUTS

두류와 콩나물에서의 BENOMYL의 검색과 그 분리에 관한 연구

  • 한일근 (풀무원 식품(주) 기술연구소 분석연구실) ;
  • 채정영 (풀무원 식품(주) 기술연구소 분석연구실) ;
  • 이자영 (풀무원 식품(주) 기술연구소 분석연구실) ;
  • 여익현 (풀무원 식품(주) 기술연구소 분석연구실)
  • Received : 1994.08.26
  • Published : 1994.09.25

Abstract

Benomyl(Methyl-1-(Butyl Carbamoyl)-Benzimidazole-2-yl-Carbamate) is widely used as pre- and post-harvest pesticide. It converts into MBC(Carbendarzime:Benzimidazole-2-yl-carbamate) and butyl-isocyanate in mild condition. In this study, three analytical methods for MBC were compared in view of detectability, correctness, and sensitivity. The first and second are HPLC analytical method employing the UV detection of MBC. Our new third method was modification of PFBB(pentafluoro-benzylbromide) derivatization method with GC-ECD & MSD. The average recoveries and detection limit of MBC in the newly modified method are 95% and $0.001{\mu}g/g$ in whole bean and bean sprouts respectively. This new method prevent pesticide analysis from misdetecting in bean and bean sprouts.

본 연구에서는 두 종류의 기존 HPLC 베노밀 분석법 및 한 종류의 새로이 설정한 GC PFB 유도체화 베노밀 분석법을 도입하여 시중에 유통되는 국산 및 수입작물을 수거한 후 그 잔류도를 검색함과 동시에 각 분석법의 정확성, 정밀도, 회수율, 그리고 감도 등을 비교 평가하였다. 그 결과 GC PFB 유도체화분석법의 경우 회수율 및 검출 한계가 각각 95% 이상, $0.001{\mu}g/g$이었다. 그리고 각종 작물의 분석시 기존의 HPLC법의 경우 베노밀의 peak가 나타나는 retention time 시간대에 시료의 성분에 의한 peak도 동시에 나타날 수 있는 확률이 높아 오검출되는 사례가 많았으나 GC PFB 유도체화분석법은 베노밀을 유도체화한 후 GC에서 분석함으로써 오검출 판정결과를 보이는 시료는 없었다.

Keywords