유중수적형 유화계내에서의 유화안정지수 산출법의 확립

Determination of Emulsion Stability Index in W/O Emulsion

  • 장판식 (서울산업대학교 식품공학과)
  • Chang, Pahn Shick (Department of Food Science and Technology, Seoul National Polytechnic University)
  • 투고 : 1994.05.02
  • 발행 : 1994.06.25

초록

유중수적형 유화계의 유화안정지수를 산출하는 방법을 확립하기 위하여 간편하면서도 예민한 "부피 직접 측정법"을 개발하였는 바, 먼저 강력한 혼합기인 일종의 Ultra-turrax T25를 이용하여 유지방, 유화제 및 물로 구성되면서 유지방이 물보다 많이 함유되는 유중수적형의 유화계를 형성시킨 후 상온에서 시간이 경과함에 따라 분리되어지는 수분층의 부피를 측정하였으며, 유화안정지수는 $(1-V_s/V_a){\times}100$(단, $V_a$는 유화계내에 함유되어 있는 총 수분의 부피이며, $V_s$는 시간이 경과함에 따라 유화계로부터 분리되어지는 수분층의 부피를 의미한다)의 계산식에 대입하여 산출하였다. 한편, sorbitan trioleate, span 60 및 tween 20을 첨가하여 유중수적형 유화계를 형성시킨 후 90분이 경과한 다음 "부피 직접 측정법"에 의하여 유화안정지수를 산출하였는바, 각각 $95.4{\pm}1.8$, $56.1{\pm}2.8$$41.6{\pm}2.2$였으며, 이러한 값은 유화안정지수의 산출방법으로서 일반적으로 사용하고 있는 "Titus의 방법"과 비교해 볼 때 5.0 이내의 차이-유화안정지수가 평형에 도달하였을 때의 차이 값-를 나타냄을 알 수 있었다.

To evaluate the emulsion stability indices of W/O emulsion system, we developed the simple and sensitive "VOLUMETRIC METHOD". This technique involved the first step of homogenizing the milk fat-water system with Ultra-turrax T25, then the volume of the added water phase was measured immediately. After quiescent incubation in test tubes at room temperature for a desired storage time, the bottom volume of the separated water layer was measured. And then "emulsion stability index(ESI)" was calculated by the following equation : $ESI=(1-V_s/V_a){\times}100$, where $V_a$ means the volume of the added water in the W/O emulsion and $V_s$ represents the volume of the separated water in the W/O emulsion for a desired storage time. The emulsion stability indices of W/O emulsion system at sorbitan trioleate, span 60, and tween 20 were $95.4{\pm}1.8$, $56.1{\pm}2.8$, and $41.6{\pm}2.2$ respectively. Furthermore, the differences between "VOLUMETRIC METHOD" and "Titus et al method" were less than 5.0 of ESI Value.

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