Texture Profiles of Frozen Cheese Pizzas and Effects of Heating in Microwave or Conventional Oven

냉동 치즈피자의 텍스쳐 프로필과 가열방법에 따른 영향

  • Kim, Hye-Young (Department of Foods and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 김혜영 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1994.08.01

Abstract

A Texture profile for frozen pizzas was developed and applied to a comparison of the texture of frozen pizzas heated by conventional and microwave ovens. The texture profile consisted of 29 attributes evaluated at the following five stages: visual and manual. lip feel, first bite, mastication, and swallowing. The microwave pizza tended to be more crisp, dry, and rough but less tender than the conventionally heated pizza. Separate evaluations of the center and edge portions showed differences only in top greasiness, wetness of sauce on palate, moisture release for both types of pizza suggesting that the separated evaluations were not necessarily required. The edge tended to be less greasy and moist than the center possibly because it is more susceptible to overcooking and subsequent drying out.

이 연구에서는 냉동피자에 대한 텍스쳐 프로필을 수행하여 전통적인 오븐과 microwave 오븐으로 가열한 피자의 텍스쳐 품질을 비교하였다. 개발된 텍스쳐 특성은 29가지였으며, 눈과 손으로 평가하는 단계, 입술에 대한 촉감, 한번 씹는 단계, 저작 단계, 그리고 삼키는 단계의 다섯 단계로 평가되었다. microwave로 가열된 피자가 전통적인 오븐으로 가열한 피자보다 더 바삭바삭하고 덜 부드럽다고 평가되었다. 피자를 가장자리와 중심부위로 나누어 평가시 top greasiness, wetness of sauce on plate, moisture release의 특성에서만 큰 차이를 나타내어 피자의 텍스쳐 평가시 꼭 두 부위를 나누어 평가할 필요는 없었다고 할 수 있다. 피자의 가장자리는 가운데 부분보다 덜 기름지고 덜 촉촉하다고 평가되었는데 microwave 오븐으로 가열된 피자의 경우 단시간내에 고열을 받으며 가장자리가 더 빨리 익혀지기 쉬우므로 결과적으로 더 건조해졌기 때문이라고 생각된다.

Keywords