Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 10 Issue 4
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- Pages.376-380
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- 1994
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
Purification and Characterization of Alliinase from Garlic of Korean Origin
한국산 마늘 alliinase의 분리 및 특성
- Kim, Mee-Ree (Department of Food Science and Nutrition, Chungnam National University) ;
- Song, Moung-Jhu (Department of Food Science and Nutrition, Chungnam National University) ;
- Jhee, Ok-Hwa (Department of Food Science and Nutrition, Chungnam National University) ;
- Ahn, Seung-Yo (Department of Food Science and Nutrition, Seoul National University)
- Published : 1994.11.01
Abstract
마늘의 alliinase를 ammonium sulfate 분획과 hydroxylapatite chromatography, concanavalin A-Sepharose affinity chromatography에 의해 정제하여, 23% 의 회수율과 7.6배 정제도를 나타내었다(specific activity 116.6 units/mg). SDS-polyacrylamide gel electrophoresis에서 단일 band를 나타내므로 순수한 aliinase 로 추측되며 이 효소의 분자량은 42K 로 추정된다. 기질로서 S-ethyl-L-cysteine sulfoxide를 사용한 이 효소의