HG-AAS에 의한 식품 중의 셀렌의 정량에 대한 연구

Determination of Selenium in Foods by HG-AAS

  • 차기원 (인하대학교 이과대학 화학과) ;
  • 박상호 (인하대학교 이과대학 화학과) ;
  • 최재성 (경원대학교 이과대학 화학과)
  • Ki-Won Cha (Department of Chemistry, Inha University) ;
  • Sang-Ho Park (Department of Chemistry, Inha University) ;
  • Jae-Sung Choi (Department of Chemistry, Kyongwon University)
  • 발행 : 1994.12.20

초록

수소화물생성-원자흡수분광법(HG-AAS)을 이용하여 인삼, 마늘, 영지버섯에서 셀렌을 정량하는 방법에 대해 연구하였다. 수소화 셀렌을 생성시켜 셀렌을 분석하는데 미치는 무기산과 NaBH_4$의 농도, 그리고 그들의 유속의 영향을 조사하였다. 닫힌계에서 여러가지 무기산을 이용한 시료분해 방법과 여러가지 양이온과 음이온들의 간섭영향을 연구하였다. 최적조건에서 셀렌의 검량선은 0-40 ppb 사이에서 얻어졌고 마늘, 영지버섯, 인삼에서 분석된 셀렌의 양은 각각 289, 296 및 198 ppb였다.

A method has been investigated for the determination of Selenium in Ginseng radix, Ganoderma Lucidum and Garlic using hydride generation atomic absorption spectrometry (HG-AAS). The effects of several acids and sodium tetrahydroborate concentration and their flow rate on the determination of Selenium for the hydride generation were investigated. The method of sample decomposition was also investigated using various mineral acids, such as nitric, perchloric and sulfuric acid in the closed system and foreign ion effects were studied. In the optimum conditions, we obtained calibration curve in the range 0-40 ppb. The analytical data of Garlic, Ganoderma Lucidum and Ginseng radix are 289, 296, 198 ppb, respectively.

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참고문헌

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