Effects of Sowing Date and Cutting Time on Feed Value of Rye in Paddy Field

파종기와 예취시기가 답리작 호밀의 동료가치에 미치는 영향

  • Published : 1994.12.01

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effects of sowing date and cutting time on feed value of rye in paddy field at Yesan from Oct. 1990 to June 1991. The field experiment was sown 5 times at 10 day intervals from Oct. 5. The content of crude protein, digestible protein, total digestible nutrient(TDN), minerals(P, K, Ca, Mg), and energy(ENE, NEL, NEM, NEG) were decreased due to earlier sowing, while the content of acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber(NDF) increased. On the other hand, the yields per unit area for crude and digestible protein, TDN, minerals, and energy increased due to earlier sowing, but there was no significant difference among the plots sown on Oct. 5 through Oct. 25. The highest yield of crude protein was shown at late flowering stage, digestible protein and net energy gain (NEG) at heading stage and TDN at milk stage respectively.

충남 예산지방에서 호밀을 답리작으로 재배할 때 파종시기와 채취시기가 사요가치에 미치는 영향을 요약하면 다음과 같다. 1. 호밀의 조단백질, 가소화단백질, 총가소화양분(TDN)과 P, K, Ca, Mg 등의 무기물 그리고 에너지추정값(ENE), 필유에너지(NEL), 유지에너지(NEM), 증체에너지(NEG) 등의 에너지 함량은 파종기가 빠를수록 감소하고 ADF (acid detergent fiber) 와 NDF(neutral detergent fiber)는 증가하였다. 2. 단위면적당 조단백질, 가소화단백질, 총가소화양분(TDN), P, K, Ca, Mg등의 무기물 및 에너지추정값(ENE), 필유에너지(NEL), 유지에너지(NEM), 증체에너지(NEG) 등의 에너지 수량은 파종기가 빠를수록 증가하였으며 10월 5일에서 10월 25일까지의 파종기간에는 별 차이가 없었다. 3. 채취시기별로는 모든 파종기에서 조단백질은 개화후기 예취시, 가소화단백질 및 증체에너지 (NEG)는 출수기 예취시, 총가소화양분(TDN) 수량은 유숙기 예취시 제일 많았다. 4. 호밀의 채취적기는 관행사료가치 관점에서는 유숙기 무렵으로 판단되나 가소화단백질 및 증체에너지(NEG)측면에서는 출수기 무렵이 적기로 판단되었다.

Keywords