올콩의 등숙단계별 종실 수분함량 및 품질 변화

Changes of Seed Moisture Content and Quality during Grain-filling in Early Maturing Soybean Genotypes

  • 발행 : 1994.08.01

초록

올콩의 수확시기에 따른 품질변화를 밝히고자, 대립종인 Yuhsuzumi와 소립종인 담양재내를 공시하여 수확시기별 종실의 수분함량, 입색, 발아율, 지방산 조성 등을 조사하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 협과 종실의 수분함량은 R7단계 전후까지는 협의 수분함량이 뚜렷이 높았으나, R8단계 이후에는 종실의 수분함량이 협보다 다소 높은 경향을 보였으며, 종실의 수분함량이 14%(종실 수분함량으로 본 수확적기) 내외가 되는 시점은 Yuhsuzumi에서는 생리적 성숙기(R7단계)로부터 24일, 담양재내는 8일이 소요되었다. 2. R8단계(고유 성숙협색기)에서 종실의 수분함량은 대립종인 Yuhsuzumi는 25.3%, 소립종인 담양재내는 14.5%를 나타내어 R8단계에 수확시 Yuhsuzumi는 철저한 건조과정이 필요하였다. 3. 수확기 지연에 의하여 Yuhsuzumi는 청색의 종실이 황변하고 입질이 저하되어 발아력이 낮아졌으나, 담양재내는 입질과 발아력의 차이가 없었다. 4. 수확기 지연에 의하여 Yuhsuzumi는 지방산 함량이 낮아졌고, 지방산 조성에 있어서는 Lino-lenic 산은 낮아지고 Oleic산은 증가되었다.

Soybean seeds deteriorate even before harvest, especially under high temperature and high relative humidity conditions. This study was conducted to determine the effect of harvest date on seed quality in early maturing soybean cultivars. Soybean cultivars used in the experiment were Damyang-native, having small seed with yellow color, and Yuhsuzumi, having large seed with green color. The length of physiological maturity to grain harvest was 24 days in Yuhsuzumi and 8 days in Damyang-native. The moisture contents of seed were 25.3 % in Yuhsuzumi and 14.5 % in Damyang-native cultivar when pod reached its mature pod color. The seed color of Yuhsuzumi started to turn yellow, and its germination rate was greatly decreased when harvest was delayed after maturity, However, Damyang-native cultivars produced seed of high quality regardless of delayed harvest.

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