KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 39 Issue 3
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- Pages.278-284
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- 1994
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
Seed Protein Quality of Soybean Mutants
콩 돌연변이 계통의 단백질 특성
- Moo Hee, Yang (Dept. of Food Resources, Sun Moon Univ) ;
- Joe W, Burton (USDA. ARS Plant Science)
- 양무희 ;
- Published : 1994.06.01
Abstract
The sulfur amino acid composition in soybean (Glycine max L.) seeds may be an essential characteristic of new cultivars for some animal diets. Variation in seed storage protein among genotypes might make it possible to improve the quality of seed protein by genetically altering seed storage protein composition through plant breeding. This study was carried out to determine if mutant strains have potential for improving seed protein quality in soybean. Ten mutant strains had a distinct characteristic of seed storage protein subunits. Among the mutant strains, the sulfur amino acid compositions(methionine plus cystein) of Keburi(P.I.417016), Keburi(P.I.506817), and P.I.54608-1 were relatively higher than those of the others and were 1.9, 2.1, and 1.8%, repectively, which might be due to low levels of
콩단백질의 황 아미노산함량은 가축 영양학상 중요한 위치를 차지하기 때문에 신계통이 가져야만 할 필수조건일지도 모른다. 콩 계통간에 저장단백질의 유전적변이가 존재한다면 이는 기존의 육종방법을 통하여 콩의 종자단백질 구성성분을 유전적으로 변경하여 품질을 개량할 수 있는 가능성을 시사하고 있다. 본 연구는 여러 문헌에 보고된 콩종자 저장단백질의 돌연변이 계통들을 선별하여 콩단백질의 품질을 향상시키기 위한 육종 재료로서의 가능성을 평가하기 위하여 실행되었다. 수집된 돌연변이 계통들은 저장단백질의 또 다른 특성을 나타내었다. 그 돌연변이 계통들 중에서 Keburi(P.I.417016), Keburi(P.I.506817), P.I.154608-1 등은 황 아미노산 함량이 상대적으로 다른 돌연변이 계통보다 높은 1.9, 2.1, 1.8%를 나타내었으며, 이는 7S 단백질인