Non-Destructive Estimation of External Quality of Cherry Tomato Fruits by Hydroponics

방울토마토의 수경재배시 외형형질의 비파괴적 추정

  • 김영식 (상명여자대학교 산업대학 원예학과)
  • Published : 1994.06.01

Abstract

The external qualities of cherry tomato fruits(Lycopersicon esculentum) grown in circulating deep flow hydroponic culture were non - destructively estimated in 1992 under warm climate conditions and evaluated in 1993-1994 under cool season. The fruit size of ‘Minicarol’ was by far the smallest compared to ‘Chelseamini’ and ‘Popo’. There were high correlations between external qualities of fruits-lengthwise growth harmonized with widthwise growth. The volume and/or weight of fruit could be non -destructively estimated by length and width of fruit. Volume=0.071$\times$ (length+width)$^3$+0.451, Fresh weight=0.072$\times$ (length+width)$^3$+0.542. These models were accurately evaluated by fruits harvested in 1994.

방울토마토의 수경재배시 과실의 외형형질을 비파괴적으로 추정하고, 이를 검정하였다. ‘Chelseamini’와 ‘뽀뽀’에 비해 ‘Minicarol’의 외형상의 크기(과장, 과폭, 과중, 과실부피)가 특히 작았다. 토마토 과실의 외형형질 간에는 고도의 상관이 인정되어 과실의 생장은 길이생장과 부피생장과 균형있게 이루어지는 것으로 나타났다. 과실의 체적 및 무게는 다음 식으로 추정 가능하였다. 과실의 체적=0.071$\times$(과장+과폭)$^3$+0.451, 과실의 무게 =0.072$\times$(과장+과폭)$^3$+0.542. 1993-1994년에 수확한 과실도 이 식으로 설명되었다.

Keywords