Effects of Different Harvest Time and Enzyme on Rice Flour

출수시일과 조효소 처리 조건에 따른 쌀가루의 특성

  • Kum, Jun-Seok (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Lee, Sang-Hyo (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Lee, Hyun-Yu (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Han, Ouk (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute)
  • 금준석 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터) ;
  • 이상효 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터) ;
  • 이현유 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터) ;
  • 한억 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터)
  • Published : 1994.05.01

Abstract

Effects of different harvest time were studied on chemical composition, yield, and hardeness of milled rice. There was no difference between harvest time after 33 days. Yield of milled rice was increased as harvest time increased and only rice flour prepared in harvest time after 45 days had a good appearance. Results of different enzyme solution treatment showed that a-amylase solution had the best result and optimal condition of soaking time was 4 hour.

출수시일별에 따른 일반성분, 수율 및 경도 조사 결과 출수 후 33일 이후부터는 큰 차이가 없었다. 도정 후 쌀가루의 수율은 출수시일이 증가함에 따라 증가하였으며 ,출수 후 45일 이후의 벼에서 제조한 쌀가루만 양호한 상태였다. 곡립경도 연화실첩 결과 a-amylase 용액이 경도가 가장 낮았으며 4시간 침지가 최적인 것으로 나타났다. 따라서, 출수 후 45일 지난 벼는 제분 가능성이 있으며 효소용액 처리 후 곡립경도를 감소시켜 미세한 입자를 가진 쌀가루를 제조할 수 있다.

Keywords