Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 26 Issue 6
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- Pages.745-749
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- 1994
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Green Tea Beverage for the Removal of Cadmium and Lead by Animal Experiments
동물실험에 의한 녹차음료의 카드뮴 및 납 제거효과
- Choi, Sung-Inn (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
- Lee, Jung-Hi (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
- Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
- Published : 1994.12.01
Abstract
Animal experiments were conducted to confirm the suppressive effect of green tea on the intestinal absorption and tissue accumulation of toxic heavy metals in rats. When drinking water contaminated with 500 and 5000 times level of water quality standard for lead or cadmium was administrated to rats for 3 weeks, feed intake and body weight gain were not significantly differrent among all groups except for high cadmium group. In the relative weights of target organs, kidney and femur showed a significant difference by heavy metal administration and green tea did not influence on the weights. Green tea showed a suppressing effect on the accumulation of heavy metals in target organs, in which the reducing effect in femur was
녹차음료가 음용수나 식품에 오염된 중금속의 장내흡수 및 체내 축적 억제와 같은 생리적 기능이 있는지를 조사하기 위해 동물실험을 실시하였다. 쥐에게 3주간 수질기준의 5,000배와 500배 수준으로 납과 카드뮴을 오염시킨 음료수를 부여했을 때 식이섭취량과 체중증가량은 카드뮴 고농도 부여군을 제외한 모든 군에서 중금속 투여로 인한 유의적 차이를 나타내지 않았다. 표적장기의 무게는 신장과 대퇴골에서 중금속 투여에 의한 유의적 차이를 나타냈으며 녹차 투여로 인한 장기무게에는 영향을 나타내지 않았다. 표적장기의 중금속 함량에 있어서는 녹차 음용에 의한 장기의 축적억제 효과를 나타냈는데 특히 대퇴골에서 납은