Composition, Water-Holding Capacity and Effect on Starch Retrogradation of Rice Bran Dietary Fiber

미강 식이섬유의 조성과 보수력 및 전분노화에 미치는 영향

  • Lee, Young-Heon (Department of Food Science and Technology, Seoul National University) ;
  • Moon, Tae-Wha (Department of Food Science and Technology, Seoul National University)
  • Published : 1994.06.01

Abstract

Dietary fiber contents in brans of the two representative Korean rice varieties, Chucheong and Sucheon were measured by the AOAC method, and the composition of total dietary fiber (TDF) was analyzed with the acid detergent fiber (ADF) procedure. Rice bran contained more than 25% of TDF, most of which was insoluble dietary fiber. Hemicellulose was shown to be the major constituent and rice bran dietary fiber contained distinctive amounts of cellulose and uronic acid. Consecutive acidalkaline treatment of rice bran considerably increased soluble dietary fiber (SDF) content and water-holding capacity (WHC). WHC of wheat flour-rice bran dietary fiber mixture increased with the proportion of rice bran dietary fiber. Analysis of the differential scanning calorimetry thermograms revealed that rice bran dietary fiber effectively retarded retrogradation of wheat starch.

추청과 수천 두 품종의 벼에서 얻은 미강에 함유된 총 식이섬유를 AOAC방법으로 정량하였고, acid detergent fiber(ADF) 방법으로 식이섬유의 성분을 분석하였다. 미강의 식이섬유 함량은 25% 이상이었고 대부분 불용성이었다. 미강 식이섬유의 주성분은 헤미셀룰로오스이었으며 상당량의 셀룰로오스와 uronic acid가 특징적으로 함유되어 있었다. 화학적 처리에 의한 가용성 식이섬유(SDF)의 함량과 보수력(WHC)의 변화를 측정한 결과, 산과 알칼리를 연속적으로 처리한 경우에 SDF함량과 WHC가 뚜렷하게 증가하였다. 미강 식이섬유의 기능성을 조사하기 위하여 밀가루에 미강 식이섬유를 여러 가지 함량으로($0{\sim}100%$) 첨가하고 WHC를 측정한 결과, 식이섬유의 첨가량에 비례하여 밀가루의 WHC가 증가하였다. 또한 differential scanning calorimetry(DSC)로 얻은 thermogram으로부터 미강 식이섬유는 전분의 노화를 지연시킴을 알 수 있었다.

Keywords