Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 26 Issue 3
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- Pages.261-265
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- 1994
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- 0367-6293(pISSN)
Screening for Antimicrobial Compounds in Unused Marine Resources by the Paper Disk Method
수산 미이용자원 중에 존재하는 항균성 물질의 검색
- Cho, Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- You, Byeong-Jin (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- Chang, Mi-Hwa (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
- Lee, Soo-Jung (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
- Sung, Nak-Ju (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
- Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, The National Fisheries University of Pusan)
- 조순영 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 유병진 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 장미화 (강릉대학교 식품과학과) ;
- 이수정 (경상대학교 식품영양학과) ;
- 성낙주 (경상대학교 식품영양학과) ;
- 이응호 (부산수산대학 식품공학과)
- Published : 1994.06.01
Abstract
To detect naturally occurring bioactive compounds in unused marine resources such as marine by-products and algae, the screening test for the antimicrobial compounds containing in Asterina pectinifera, Halocynthia rotetzi skin, Nototodarus sloani ink. Anthocidaris crassispina skin, and four algae(Sargassum horneri, Agarum cribrosum, Odonthalia corymbifera and Desmarestia ligulata) was carried out. The minimum inhibitory concentrations(MIC,
천연 생리활성물질의 개발과 수산미이용자원의 효율적 이용방안을 모색하기 위하여 별불가사리, 오징어먹즙, 성게껍질, 우렁쉥이 껍질, 구멍쇠미역, 산말, 모자반, 참빗풀 등을 대상으로 물, 에테르, 아세톤, 메탄올로 순차 용매추출하여 각 용매 추출구간별, 시료별 항균성을 검색하였다. 시료추출구간별 평균수율은 물 추출구, 에테르 추출구, 아세톤 추출구 및 메탄올 추출구에서 각각 20, 1.4, 2.8 및 1.1%로 나타나 물추출구의 수율이 가장 높았다. B. subtilis에 대한 항균력 검색 결과, 모자반 에테르 추출구와 메탄올 추출구에서 각각 MIC가 80 및 70