Screening for Antimicrobial Compounds in Unused Marine Resources by the Paper Disk Method

수산 미이용자원 중에 존재하는 항균성 물질의 검색

  • Cho, Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • You, Byeong-Jin (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • Chang, Mi-Hwa (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • Lee, Soo-Jung (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Sung, Nak-Ju (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, The National Fisheries University of Pusan)
  • Published : 1994.06.01

Abstract

To detect naturally occurring bioactive compounds in unused marine resources such as marine by-products and algae, the screening test for the antimicrobial compounds containing in Asterina pectinifera, Halocynthia rotetzi skin, Nototodarus sloani ink. Anthocidaris crassispina skin, and four algae(Sargassum horneri, Agarum cribrosum, Odonthalia corymbifera and Desmarestia ligulata) was carried out. The minimum inhibitory concentrations(MIC, ${\mu}g/disk$) of ether and methanol fractions extracted from Sargassum horneri against Bacillus subtilis were 80 and 70 ${\mu}g/disk$, respectively. The MICs of the ether, acetone and methanol fractions extracted from Sargassum horneri against Staphylococcus aureus were 160, 180 and 70 ${\mu}g/disk$, respectively. In addition, the MICs of ether and acetone fractions extracted from Odonthalia corymbifera against Staphylococcus aureus were 50 and 170 ${\mu}g/disk$, respectively. These nonpolar fractions showed the strongest antimicrobial effect among several fractions extracted from tested marine resources.

천연 생리활성물질의 개발과 수산미이용자원의 효율적 이용방안을 모색하기 위하여 별불가사리, 오징어먹즙, 성게껍질, 우렁쉥이 껍질, 구멍쇠미역, 산말, 모자반, 참빗풀 등을 대상으로 물, 에테르, 아세톤, 메탄올로 순차 용매추출하여 각 용매 추출구간별, 시료별 항균성을 검색하였다. 시료추출구간별 평균수율은 물 추출구, 에테르 추출구, 아세톤 추출구 및 메탄올 추출구에서 각각 20, 1.4, 2.8 및 1.1%로 나타나 물추출구의 수율이 가장 높았다. B. subtilis에 대한 항균력 검색 결과, 모자반 에테르 추출구와 메탄올 추출구에서 각각 MIC가 80 및 70 ${\mu}g/disk$로 나타나 비교적 강한 항균력을 가지는 것으로 나타났다. S. aureus에 대한 항균효과는, 모자반의 에테르 추출구, 아세톤 추출구 및 메탄올 추출구의 MIC가 각각 160, 180 및 70 ${\mu}g/disk$로 나타나 비교적 높은 항균성을 보였으며, 참빗풀의 에테르 추출구와 아세톤 추출구에서도 각각 MIC가 50 및 170 ${\mu}g/disk$로서 낮은 농도에서도 항균효과를 나타내었다. 추출구간별 항균효과를 보면, 비극성용매인 에테르 추출구에서 모든 시료의 MIC가 700 ${\mu}g/disk$ 이하로 나타나 에테르 추출구에 S. aureus에 대해 매우 강한 항균효과를 가지는 물질이 존재하는 것으로 나타났다.

Keywords