점질물 제거가 다시마 추출액의 물리화학적 특성에 미치는 영향

Effect of Removal of Viscous Materials on Physicochemical Properties of Sea Tangle Extract

  • Lee, Jung-Kun (Research and Development Center, Nong Shim Co., Ltd.) ;
  • Lee, Seung-Ryeol (Research and Development Center, Nong Shim Co., Ltd.) ;
  • Kim, Woo-Jung (Department of Food Science and Technology, Sejong University)
  • 발행 : 1994.04.01

초록

알긴산 제거시 전반적으로 고형분 및 단백질 수율이 감소하였고 UF처리가 $CaCl_2$ 첨가시 보다 더 뚜렸한 감소를 보였으며 점도는 알긴산 제거전 $84{\sim}94\;cps$이었던 것이 10cps로 감소하였고 탁도 또한 현저히 감소하였다. 아미노태 질소의 회수량은 $CaCl_2$ 첨가보다 UF처리한 것이 적었고 특히 NaCl을 첨가시 가장 적게 나타났으며 mannitol은 추출방법에 따른 변화가 없었다. 유기산은 oxalic acid의 함량이 높았으며 효소처리 후 NaCl 1.5%를 첨가하여 추출한 시료가 전반적으로 함량이 높게 나타났으며 핵산 조성은 분말과 2시간 열수추출의 경우 4가지 핵산이 비교적 균등한 분포를 보였으나 알긴산 제거시 일부 핵산이 함께 제거되어 핵산조성비율에 영향을 주었다. 특히 $CaCl_2$에 의한 침전제거는 IMP가 전부 그리고 UMP가 많이 손실되었으며 UF처리가 $CaCl_2$ 방법보다 핵산손실이 훨씬 적었다. 추출액의 아미노산 조성은 전체함량 중 aspartic acid와 glutamic acid가 80% 이상을 차지하고 있고 그 밖의 아미노산 함량은 대단히 적게 나타났으며 tryptophan, proline등 일부 아미노산은 검출되지 않았다.

Removal of viscous materials, mainly alginate, from sea tangle extracts by $CaCl_2$ precipitation or ultrafiltration was investigated. The sea tangle extracts were prepared by enzymatic hydrolysis of polysaccharides followed by 2 hours of boiling in 1.5% NaCl or 2.0% sucrose solution. The $CaCl_2$ precipitation resulted in higher amount of total solid, amino-nitrogen and mannitol than those values of ultrafiltration, but protein extracted was less in the former. Both methods caused a significant decrease in the viscosity and turbidity of the extracts. The composition of four nucleotides showed that UMP and IMP were not detected in $CaCl_2$ precipitated extracts, while ultrafiltered extracts showed a fairly even distribution of them. Removal of viscous material, particularly ultrafiltration increased the glutamic acid in amino acid composition and reduced serine, histidine, lysine, glycine, phenylalanine and leucine.

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