A Study on the Assessment of Derived Intervention Levels in Foodstuffs Using the Dynamic Ingestion Pathway Model

동적 섭식경로모델을 이용한 음식물에 대한 유도 방사능 개입준위의 산정에 관한 연구

  • Published : 1994.12.30

Abstract

The derived intervention levels in Korean foodstuffs were estimated using the dynamic ingestion pathway model which was developed considering Korean environment. The derived intervention levels were estimated from the intervention level of dose based on the thyroid committed dose equivalent of infant in the case of I-131, and the whole body committed dose equivalent for age groups and 13 kinds foodstuffs in the cases of Cs-137 and Sr-90. The derived intervention levels were shown as a considerable variation with deposition time and radionuclide. The adult was the most important age group in the estimation of derived intervention levels for Cs-137 and Sr-90. In the adult, the derived intervention levels for rice were 2390 and 47 Bq/kg for Cs-137 and Sr-90 in the case of deposition in summer, respectively, and 198 and 79 Bq/kg in the case of deposition in winter, respectively.

한국 환경을 고려하여 개발된 동적 섭식경로 모델을 이용하여 한국인이 섭취하는 음식물에 대한 유도개입준위를 산정하였다. 섭식경로에 있어 중요한 피폭효과를 가지는 I-131은 유아의 갑상선에 대한 예탁선량당량에 대해, Cs-137과 Sr-90은 전신에 대한 예탁선량당량에 근거한 선량개입준위로부터 연령군별로 13개 음식물에 대해 유도개입준위를 산정하였다. 성인은 Cs-137과 Sr-90의 음식물에 대한 유도개입준위 산정에 있어 가장 중요한 연령 군으로 평가되었다. 성인의 경우 쌀에서 Cs-137과 Sr-90의 유도개입준위는 여름철 침적의 경우 각각 2390, 47 Bq/kg, 겨울철 침적의 경우 각각 198, 79 Bq/kg으로 침적시점과 핵종에 따라 매우 다른 값의 변화를 보여주었다.

Keywords