사료의 n-3계 고도불포화지방산 함량에 따른 조피볼락 Sebastes schlegeli의 성장 및 생화학적 변화 I. 성장효과 및 체성분의 변화

Effects of Dietary n-3 Highly Unsaturated Fatty Acids on Growth and Biochemical Changes in the Korean Rockfish Sebastes schlegeli I. Growth and Body Composition

  • 이상민 (국립수산진흥원 어류양식과) ;
  • 이종윤 (국립수산진흥원 어류양식과) ;
  • 강용진 (국립수산진흥원 어류양식과) ;
  • 허성범 (부산수산대학교 양식학과)
  • LEE Sang-Min (Fish Culture Division, National Fisheries research and Development Agency) ;
  • LEE Joung Yun (Fish Culture Division, National Fisheries research and Development Agency) ;
  • KANG Young Jin (Fish Culture Division, National Fisheries research and Development Agency) ;
  • HUR Sung Bum (Department of Aquaculture, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1993.05.01

초록

n-3HUFA가 조피볼락의 성장, 영양소축적효율 및 체성분에 미치는 영향을 구명하기 위해 오징어 간유 및 대두유를 지질원으로 사료에 첨가하여 사료의 n-3HUFA 함량이 $0\~1.5\%$가 되도록 조정하여 사육한 결과는 다음과 같다. 성장, 사료효율 및 영양소 축적효율 모두 n-3HUFA 무첨가 사료에서 가장 낮은 값을 나타내었으며, 사료의 n-3HRFA 함량의 증가와 더불어 그 효과가 현저히 개선되다가 $1.2\%$ 이후에는 더이상 개선효과가 없었다. n-3HUFA함량이 높은 실험구의 간지질(비극성 지질) 함량은 감소한 경향을 보였으나 간의 glycogen 함량은 증가하였으며, HSI 값도 다소 증가하였다. 전어체의 지질함량 및 내장의 지질함량은 모두 사료의 n-3HUFA 함량이 높은 실험구에서 높게 나타났으며, 이러한 증가는 비극성 지질의 변화 경향과 일치하였다. 간 극성 지질 중의 지방산조성은 사료의 지방산조성에 따라 변화하여, 사료의 n-3HUFA가 증가함에 따라 n-3HUFA와 18:1은 증가하였고, 18:2n-6과 18:3n-3은 감소하였다.

In order to investigate the effects of dietary n-3 highly unsaturated fatty acids (n-3HUF A) levels on growth and body composition of the Korean rockfish, six experimental diets with various levels of n-3HUFA, which were adjusted by adding squid liver oil and/or soybean oil at $8\%$ dietary lipid level, were fed to the Korean rockfish (6.2g in mean body weight) for 10 weeks. Daily weight gain, feed efficiency and nutrient retention efficiency were the lowest in the fish fed a diet containing 0% n-3HUFA. These parameters were effectively improved by supplementation with n-3HUFA, and showed linear increase up to $1.2\%$ dietary n-3HUFA level (P<0.01). There was no additional response above this level. A higher concentration of nonpolar lipids in the liver was observed for the fish fed insufficient levels of n-3HUFA in the diets. However the liver glycogen content and hepatosomatic index were slightly deareased. The lipid contents of the whole body and vicera showed significantly higher in the fish fed sufficient levels of n-3HUFA in the diets (P<0.05). The fatty acid compositions of polar lipids in the whole body and liver were affected by dietary fatty acid compositions. The contents of n-3HUFA and 18:1 in the liver increased with increasing the n-3HUFA level in the diets, while the 18:2n-6 and 18: 3n-3 decreased. These results suggest that n-3HUFA plays an essential role for normal growth of the Korean rockfish, and the requirement of n-3HUF A is around $1.2\%$ of the diet.

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