대하 (Penaeus chinensis)의 Zoea와 Mysis기 유생의 성장과 생존율에 미치는 환경요인 및 먹이생물의 영향

Effects of Environmental Factors and Live Food on Growth and Survival Rate of Zoea and Mysis Larvae of Fleshy Shrimp, Penaeus chinensis

  • 김현준 (부산수산대학교 양식학과) ;
  • 허성범 (부산수산대학교 양식학과)
  • KIM Hyun Jun (Department of Aquaculture, National Fisheries University of Pusan) ;
  • HUR Sung Bum (Department of Aquaculture, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1993.08.01

초록

대하의 2oea와 mysis 기의 성장과 생존에 대한 밀도, 빛, 수온, 먹이의 영향은 다음의 조사결과와 같다. 사육 밀도에 따른 유생의 생존율은 500마리/l에서 보다 200, 300마리/l일때 휠씬 높았고, 사육밀도 100, 200, 300, 500마리/l일때 생존율은 90.3, 95.2, 94.3, $86.7\%$ 이었다. 규조를 혼합하여 먹이로 공급한 광주기 실험에서는 24시간 연속 조명하였을 때 생존율이 $96.5\%$로 자연광을 이용할 때 $(79.0\%)$와 24시간 암흑 처리할 때 $(4.3\%)$에 비해 매우 높은 생존과 빠른 성장을 보였다. 사육 수온은 $19^{\circ}C$에서 $97.3\%$의 생존을 보였지만 $22^{\circ}C$에 비해 성장이 늦었으며, $22^{\circ}C$에서 $96.7\%$ 의 생존율과 빠른 성장을 보였다. 수온 $25^{\circ}C$에서는 $51.6\%$의 생존율로 $19,\;22^{circ}C$에 비해 생존율과 성장이 저조하였다. 먹이생물로는 6종의 규조(A. normaii, C. nomaii, C. simplex, N. clostuium, P tricomutum, S. costatum, T weissflogii)를 혼합하여 공급하였을 때, 연속 조명으로 사육할 경우, $97.3\%$의 가장 높은 생존율과 최고의 성장을 나타내었으며, 1종의 규조만을 먹이생물로 공급하였을 때에는 S. costatum을 공급하였을 때의 생존율 $82.1\%$, T. weissflogii의 $80.6\%$ 를 제외하고는 모두 $62\%$이하의 생존율과 저조한 성장을 나타내었다.

The effects of environmental factors (density, light, temperature) and live food on growth and survival rate of zoea and mysis of fleshy shrimp, Penaeus chinensis, were examined. The percent survival rates at the culture densities of 200 and 300 larvae per liter were significantly higher than that of 500 larvae per liter (p< 0.05). The percent survival rates at the culture densities of 100, 200, 300 and 500 larvae per liter were $90.3^{ab},\;95.2^a,\;94.3^a\;and\;86.7^b\%$ (p< 0.05). The effects of light conditions with diatom premix diet showed that continuous light was the best for the survival rate, $96.5\%$. Natural light and continuous darkness showed the survival rates $79.0\%\;and\;4.3\%$, respectively. On the rearing temperature, the survival rates were $97.3\%\;at\;19^{\circ}C\;and\;96.7\%\;at\;22^{\circ}C$ with little difference but the higher temperature resulted in faster growth. The survival rate was $51.6\%;at\;25^{\circ}C$ thus showing significant decrease compared to $19^{\circ}C\;and\;22^{\circ}C$. At this temperature the growth was also suffered. With regard to dietary value of live food, both the best survival rate and the fastest growth were obtained when 6 mixed species of diatom (A. normaii, C. simplex, N closterium, P. tricornutum, S. costatum and T. weissflogii) were provided. When single species was supplied the best survival rate $(82.1\%)$ was obtained with S. costatum, but the other species resulted in much inferior survival rates $(below\;80.0\%)$ and poor growth.

키워드