Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 26 Issue 2
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- Pages.102-110
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- 1993
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Comparision of Food Components in the Raw, Cooked Meat and Cooked Meat Extracts of Cockle Shell 1. Proximate compositions and lipid components
새조개 생육과 자숙육 및 자숙액즙의 식품성분 비교 -1. 일반성분 및 지질조성의 비교-
- KIM Kui-Shik (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- HA Bong-Seok (Department of Food and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
- BAE Tae-Jin (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- JIN Joo-Hyeon (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- KIM Hyeon-Ju (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University)
- 김귀식 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 하봉석 (경상대학교 식품영양학과) ;
- 배태진 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 진주현 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 김현주 (여수수산대학교 식품공학과)
- Published : 1993.03.01
Abstract
In order to obtain basic data on the effective utilization of cockle shell, food compositions and lipid components its the raw, cooked meat and cooked meat extracts were analyzed. Cooked meat(
여수지방에서 많이 생산될 뿐아니라 새로운 양식품종으로 대량생산이 가능한 새조개의 식품학적인 품질을 구명하기 위하여 새조개의 생육과 자숙육, 그리고 자숙액즙의 일반성분, 지질조성 및 지방산조성 등의 차이를 분석하여 비교, 검토하였다. 자숙육의 수분이 생육보다 다소 적었고 조단백질 및 조회분은 수분과는 반대로 생육보다 약간 증가하였으며 조지방은 약간 감소하였고 glycogen은 차이가 없었다. 휘발성염기질소량은 생육의 경우
Keywords