Optimization of Food Factors Applicable to Korean Population

한국인(韓國人)을 위한 식품계수(食品係數)의 최적화(最適化)

  • Lee, Su-Rae (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Mi-Gyung (Department of Food & Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이미경 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.08.30

Abstract

In order to provide food factors necessary for safety assessment and standard setting of hazardous substances in foods, per capita consumption of food items by Korean population was optimized for the periods of 1970's and 1980's from nutritional survey and food supply data. Average daily intake of total foods per person was 1,104 g in 1970's and 1,240 g in 1980's. Much variation was observed between the two decades by food commodities.

한국인을 위한 식품중 유해성분의 안전성(安全性) 평가 및 기준설정(基準設定)에 필요한 식품계수(食品係數)를 결정하기 위하여 국민영양조사에 의한 식품섭취량(攝取量)과 식품수급표에 의한 공급성(供給星)을 자료로부터 1인당 1일 식품종류별 소비량(消費量)을 1970년대와 1980년대로 나누어 최적화(最適化) 하였다. 1인당 소비하는 총식품량은 1970년대에 1,104g, 1980년대에 1,240g 이었으며 식품 종류별로는 증감비율이 달리 나타났다.

Keywords