Influence of Humic or Fulvic Acid on Phytotoxicity of Bentazone

Bentazone의 약해(藥害)에 미치는 부식산(腐植酸) 및 훌브산(酸)의 영향(影響)

  • Han, Dae-Sung (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University) ;
  • Yang, Jae-E (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University) ;
  • Shin, Yong-Keon (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University)
  • 한대성 (강원대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 양재의 (강원대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 신용건 (강원대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1993.08.30

Abstract

This research was conducted to assess the influence of humic or fulvic acid on Bentazone phytotoxicity using a bioassay with hydroponically grown cabbage (Brassica campestris subsp. napus var. pekinensis Makino). Concentrations of Bentazone in the water culture media were ranged from 0 to 32 ${\mu}M $ and those of the organic ligands were 1.0mM as a soluble carbon. Media were prepared in a complete factorial combination with pHs of 4.5, 6.5 and 8.5. The phytotoxicity indices on growth rate and dry weight decrement were employed to evaluate the effects of organic ligands on the Bentazone phytotoxicity. Humic or fulvic acid without Bentazone treatment enhanced the growth of cabbage and this effect was evident at low pH of 4.5. Bentazone led to chlorosis and necrosis on cabbage leaves resulting in the decreases of dry and fresh weights and growth rate. This phytotoxic effect was increased with Bentazone concentration and evident at low pH. At pH 4.5, dry weight was decreased about 63% with 8${\mu}$M of Bentazone treatment. Effective concentration of Bentazone causing 50% decreases in fresh weight as compared to the control was estimated to be 21${\mu}$M. Presence of organic ligand reduced the phytotoxicity of Bentazone to cabbage significantly by increasing yields and growth rates as compared to the treatment of Bentazone alone. At pH 4.5, fulvic acid reduced phytotoxicity of Bentazone upto 46%, and this efficiency of fulvic acid was better than that of humic acid under the same condition.

본 연구는 Bentazone을 함유한 용액에 부식산(腐植酸), 또는 훌브산(酸)을 처리하고, 지표식물(指標植物)로 배추를 수경재배(水耕栽培)하여, 이들 유기(有機)리간드가 농약(農藥)의 생물유효성(生物有效性)에 미치는 영향(影響)을 성장률(成長率)과 건중양감소률(乾重量減少率)의 약해지표(藥害指標)를 사용(使用)하여 조사(調査)하였다. 유기(有機)리간드 자체는 배추의 생육(生育)을 촉진(促進)하였으며, 그 효과는 낮은 pH에서 뚜렷하게 나타났다. Bentazone의 처리는 배추에 황화(黃化) 및 고사현상(枯死現狀) 등의 약해(藥害)를 초래하여 건중양(乾重量), 생중양(生重量) 및 함장률(咸長率)의 감소를 초래하였다. 이 약해(藥害)현상은 처리농도가 증가할수록, 그리고 낮은 pH(4.5)에서 뚜렷하였으며, 이때 Bentazone 8${\mu}$M 처리에 의해서도 건중양(乾重量)은 63%나 감소하였다. 무처리구(無處理區)에 비교하여 생중양(生重量)을 50% 감소시킬수 있는 Bentazone의 농도는 약 21${\mu}$M에 해당하였고, 이는 상용농도(常用濃度)보다 높은 것이었다. 부식산(腐植酸) 또는 훌브산(酸)을 Bentazone과 함께 처리하였을때, 이들 유기(有機)리간드는 배추의 수양(收量) 및 성장률(成長率)에 대한 Bentazone의 약해(藥害)를 유의성(有意性)있게 줄여 주었으며, 이 효과는 pH의 영향(影響)을 받지 않았으나 pH와 처리농도(處理濃度)사이에는 상호작용(相互作用)을 보여주었다 이와같은 약해경감효과(藥害輕減效果)는 같은 조건하에서 훌브산(酸)이 부식산(腐植酸)보다 우수했으며, pH 4.5에서 훌브산(酸)은 Bentazone의 약해(藥害)를 46%까지 경감(輕減)시켰다.

Keywords