Korean Journal of Environmental Agriculture (한국환경농학회지)
- Volume 12 Issue 2
- /
- Pages.162-168
- /
- 1993
- /
- 1225-3537(pISSN)
- /
- 2233-4173(eISSN)
Influence of Humic or Fulvic Acid on Phytotoxicity of Bentazone
Bentazone의 약해(藥害)에 미치는 부식산(腐植酸) 및 훌브산(酸)의 영향(影響)
- Han, Dae-Sung (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University) ;
- Yang, Jae-E (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University) ;
- Shin, Yong-Keon (Department of Agricultural Chemistry, Kangweon National University)
- Published : 1993.08.30
Abstract
This research was conducted to assess the influence of humic or fulvic acid on Bentazone phytotoxicity using a bioassay with hydroponically grown cabbage (Brassica campestris subsp. napus var. pekinensis Makino). Concentrations of Bentazone in the water culture media were ranged from 0 to 32
본 연구는 Bentazone을 함유한 용액에 부식산(腐植酸), 또는 훌브산(酸)을 처리하고, 지표식물(指標植物)로 배추를 수경재배(水耕栽培)하여, 이들 유기(有機)리간드가 농약(農藥)의 생물유효성(生物有效性)에 미치는 영향(影響)을 성장률(成長率)과 건중양감소률(乾重量減少率)의 약해지표(藥害指標)를 사용(使用)하여 조사(調査)하였다. 유기(有機)리간드 자체는 배추의 생육(生育)을 촉진(促進)하였으며, 그 효과는 낮은 pH에서 뚜렷하게 나타났다. Bentazone의 처리는 배추에 황화(黃化) 및 고사현상(枯死現狀) 등의 약해(藥害)를 초래하여 건중양(乾重量), 생중양(生重量) 및 함장률(咸長率)의 감소를 초래하였다. 이 약해(藥害)현상은 처리농도가 증가할수록, 그리고 낮은 pH(4.5)에서 뚜렷하였으며, 이때 Bentazone 8
Keywords