Effects of High Phosphorus Supply on Zn and Cu Uptake by Mulberry(Morus alba L.)

고농도(高農度) 인산(燐酸) 수경액(水耕液)중에서 뽕나무의 Zn과 Cu 흡수(吸收)

  • Published : 1993.12.31

Abstract

Water culture studies were conducted in the greenhouse with mulberry plants to investigate the nutrient uptake, especially Zn and Cu, under high phosphrous concentration. Mulberry plants were grown with five phosphorus levels(0, 0.2, 0.5, 2.0, 5.0 mM). Leaves and roots were analyzed for water content, total nitrogen, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, total Zn, soluble Zn, Cu, Cl, $NO_3HPO_4$ and $SO_4$. Dry matter increased upto 2.0mM phosphorus level, and then decreased. Water content, total nitrogen, P, K, and Fe in leaves increased with increasing phosphorus level. Total Zn content in leaves showed little change, whereas soluble Zn increased and Cu decreased with increasing phosphorus level. With increasing phosphous level. $SO_4$ and Cl decreased and then sharply increased above 2.0mM phosphorus. Lower uptake of Cu and higher uptake of $SO_4$ and Cl suggest a cause of mulberry yield decline with high accumulation of soil phosphorus.

인산(燐酸)을 고농도(高濃度)로 공급하였을 때, 양분의 흡수(吸收) 특히 Zn과 Cu의 흡수를 알기 위하여 온실에서 수경재배(水耕栽培)로 시험을 수행하였다. 공급 인산 수준은 0, 0.2, 0.5, 2.0, 5.0mM의 5수준(水準)이었으며, 개량뽕(Morus alva L.)을 공시품종으로 2.5개월을 재배한 후, 식물체를 수확(收穫)하여 분석(分析)하였다. 건물중(乾物重)은 2.0mM 인산수준까지 계속 증가(增加)한 후 감소(減少)하였다. 잎의 수분함량(水分含量), total-N, P, K, Fe 등은 인산 공급수준과 비례(比例)하여 증가하였다. Total-Zn 함량은 인산수준에 따라 큰 차를 보이지 않았으나, 수용성(水溶性) Zn은 증가하는 반면 Cu는 감소하였다. 인산수준(燐酸水準)의 증가에 따라 $SO_4$와 Cl는 감소하다가 인산 2.0mM 이상에서 현저히 증가하였다. 인산 축적(蓄積) 뽕밭에서의 뽕잎 감소는 Cu의 흡수 저하와 $SO_4$와 Cl의 현저할 흡수(吸收) 증가에서 오는 것으로 추정(推定)되었다.

Keywords