Effects of Nicarbazin and Hot Temperature on Water Balance, Acid-Base Balance, and Body Temperature in Adult Roosters

고온하의 수탉 성계에계 Nicarbazin의 급여가 수분 출납, 혈액의 산-염기 평형 및 체온에 미치는 영향

  • Published : 1993.09.01

Abstract

An experiment was conducted to study the effects of nicarbazin supplementation (125 ppm) on the water balance, blood acid-base balance, and rectal temperature of 16 SCWL adult roosters in normal($21^{\circ}C$) and hot(35~$36^{\circ}C$) temperatures. There were 4 d of preliminary period, followed by 2 d of sampling and data collection period for each temperature treatment. The amounts of DM intake and excretion were not affected by heat stress but by rucarbazln supplementation. The DM metabolizability of diets, however, was decreased by nicarbazin. The amounts of water intake and evaporative water loss were increased in heat stressed birds. Nicarbazin increased further the amounts of water intake and evaporative water loss in hot temperature. Nicarbazin also decreased the blood p$CO_2$ and increased blood pH of heat stressed birds. The rectal temperature of the bird was increased in hot temperature, and the nicarbazin supplementation worsened this effect. Results indicate that heat stress raises the body temperature of the chicken. In order to suppress the rise of body temperature, the birds enhance the evaporative water loss through panting. The nicarbazin supplementation to heat stressed birds, however, increases the body temperature to such an extent that panting alone may not be able to return the body temperature back to normal.

본 연구는 항콕시듐 제제로 광범위하게 쓰이고 있는 nicarbazin이 닭의 고온 스트레스에 미치는 영향을 조사하고자 16수의 SCWL 수탉 성계를 사용하여 실시하였다. 옥수수-대두박 위주의 사료에 두 수준(0 및 125ppm)의 rucarbazin을 첨가하여, 두 처리의 환경온도(21 와 35~$36^{\circ}C$)하에서 4일간의 예비실험 기간을 거친 후, 2일 동안의 시료 및 자료 수집기간을 가졌다. 건물 섭취량과 건물 배설량은 고온 스트레스에 의하여 유의한 영향을 받지 않았으나, ricarbazin 첨가에 의하여 증가하였다. 그러나 건물 대사율은 nicarbazin첨가에 의하여 유의하게 감소하였다. 고온 스트레스는 또한 음수량과 증발에 의한 수분 손실을 증가시켰고, nicarbazin은 이러한 효과를 더욱 심화시켰다. 혈액 pH는 고온하에서 nicarbazin 첨가에 의해 증가되었으며, p$CO_2$는 고온하에서 nicarbazin에 의해 감소되었다. 고온 스트레스는 또한 체온을 상승시켰으며 nicarbazin 첨가는 이러한 효과를 심화시켰다. 이상의 결과를 종합하면, 닭이 고온 스트레스를 받으면 체온이 상승하게 된다. 따라서 닭은 체온 상승을 억제하기 위하여 호흡수를 증가시켜(panting) 수분 증발을 통한 체열 방출을 많게 한다. 그러나 nicarbazin 첨가는 고온하의 수탉 체온 상승 폭을 워낙 크게 하므로, panting에 의한 체열 방출량 증가만으로는 정상 체온을 유지하기가 어렵게 되는 것으로 풀이된다

Keywords