Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 9 Issue 2
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- Pages.123-127
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- 1993
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
Growth and Acid Production by Lactic Acid Bacteria In Cereal Added Milk
곡류 첨가 우유에서 유산균의 생육과 산생성
Abstract
A curd yogurt was prepared from milk added with skim milk powder or four kinds of cereal. The optimum fermentation temperature of Lactobacillus acidophilus (KCTC 2182) and changes in growth and acid production by 1. acidophilus in milk added with cereal at 2%(W/V) level were investigated. The optimum fermentation temperature of 1. acidophilus (KCTC 2182) was 39~
본 연구에서는 우유에 탈지분유 또는 4종의 곡류(쌀, 보리, 밀, 옥수수)를 각각 2%(W/V) 첨가하고 Lactobacillus acidophilus(KCTC 2182)로 발효하여 커드상의 요구르트를 만든 후, 곡류 첨가 우유에서 유산균의 최적 생육온도 및 생육과 산생성의 경시직인 변화를 조사하였다. 본 실험에서 사용한 L. acidophilus(KCTC 2182)의 생육온도는 39~
Keywords