Abstract
The effects of grain size and microstructure on the ultrasonic attenuation was investigated with SCM440 steel quenched and tempered at various temperatures. The ultrasonic attenuation was primarily due to the grain boundary scattering and the ultrasonic attenuation coeffecient increased with increasing grain size. In the meantime, it was found that the ultrasonic attenuation coefficient decreased with increasing tempering temperature. The dependence of ultrasonic attenuation coefficient on the frequency of ultrasonic wave had linear relationship on a log-log scale and was proportional to the Roney's equation.
여러 온도에서 급냉 및 템퍼링시킨 SCM440강을 이용하여 결정입도와 조직의 변화가 초음파감쇄에 미치는 영향에 관하여 연구하였다. 초음파감쇄는 주로 결정립에 의한 산란에 기인하였으며 감쇄계수는 결정립의 크기가 클수록 증가하였으나 템퍼링 시킨 조직의 경우 템퍼링온도가 높아질수록 감쇄계수는 감소하는 것을 알 수 있었다. 주파수의 의존성은 직선적인 log-log 관계를 가지며 Roney의 식과 비례하는 것으로 조사되었다.