Journal of Nutrition and Health
- Volume 26 Issue 2
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- Pages.196-201
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- 1993
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- 2288-3886(pISSN)
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- 2288-3959(eISSN)
Dietary Fiber Contents in Some Vegetables and Seaweeds
채소류 및 해조류 식품의 식이섬유 함량
Abstract
In this study, dietary fiber contents in vegetables and seaweeds were determined by Mongeau-Brassard method and the AOAC official method. The average total dietary fiber(TDF) contents by AOAC official method were 6% for vegetables, and 33% for seaweeds. The average ratios soluble dietary fiber (SDF) contents to TDF contents were 47% for vegetables and 57% for vegetables except bellflower root and 1.0% - 8.0% for seaweeds. TDF
본 연구에서는 채소류와 해조류의 식이섬유 함량을 측정하였다. 즉, AOAC 공정법에 의한 총 식이섬유 함량과 Mongeau-Brassard법에 의한 불용성, 수용성 및 총 식이섬유를 측정하고, 두 방법에 의한 식이섬유 함량을 비교 검토하였다. 채소류 및 해조류의 AOAC 공정법에 의한 평균 총 식이섬유 함량은 채소류는 6%, 그리고 톳을 제외한 해조류는 33% 내외를 함유하고 있었다. 한편, Mongeau-Brassard법에 의한 총 식이섬유에 대한 수용성 식이섬유의 함량비율은 채소류는 47%이었으며 해조류는 57%이었다. 총 식이섬유량(건량기준)에 대한 AOAC 공정법과 Mongeau들의 방법에 의한 측정치의 차이는 채소류는 도라지를 제외하고 1%~9%, 해조류는 1%~8%로 나타났다.
Keywords