초록
토양으로부터 nucleoside oxidase 생산균주를 분리하고 Flavobacterium meningosepticum으로 동정하였다. 생산균주의 cell free extract로부터 본 효소를 정제배율 180배, 수율 18로 전기영동적으로 균일하게 정제하였으며 정제효소의 기질 특이성을 검토한 결과 nucleoside만을 산화시키는 전형적인 nucleoside oxidase이었다. Adenosine을 기질로 한 표준효소반응계에서 stoichiometry를 검토한 결과 본 효소는 lmol adenosine을 중간 생성물인 adenosice 5'-aldeh-yde로 산화 후 1 mol adenosine 5'-carboxylic acid까지 2단계로 산화시키면서 동시에 2 mol H2O2를 생성하는 새로운 type의 nucleoside oxidase로 확인되었다. 본 효소의 높은 기질 특이성과 H2O2를 생성하는 반응성은 nucleoside의 신속 간편한 효소학적정량볍 및 임상진단용 시약의 개발에 응용될 수 있음을 시사하였다.
A bacterial strain. producing a nucleoside oxidase was isolated from soil and identified as Flavobacterium meningosepticum by its taxonomical characteristics. The enzyme has been purified ISO-fold to electrophoretic homogeniety in an overall yield of 18% from the cell free extract of the producer. The enzyme catalyzed oxidation of only nucleosides related to both purine and pyrimidine with very high substrate specificity. The nucleoside oxidase was proved to be a noble enzyme by stoichiometry that 1 mol adenosine as a substrate was especially oxidized via adenosine 5' -aldehyde to 1 mol adenosine 5' -carboxylic acid with the formation of 2 mol $H_20_2$