Effects of Extracellular Proteins on the Recovery of Embryogenic Potential in Long-term Cultures of Daucus carota

세포외 단백질을 이용한 장기 배양 식물세포(Daucus carota)에서의 Embryo 생성에 관한 연구

  • Published : 1993.12.01

Abstract

A declining tendency in embryogenic capability was seen during 6 months culture period during which embryo production decreased from 1000 embryos/ml to 500 embryos/ml. The presence of extracellular factors extracted from newly established embryo cultures restored the embryogenic capability and even enhanced the embryo production up to 5 times (2500 embryos/ml) for old carrot suspension cultures compared with that of control cultures. The stimulating effect on the embryo production indicates that the enhancing effect comes from extracellular compounds that are probably protein molecules.

Control culture에서 embryo 생성률이 6개월 동안 1000embryos/ml에서 500embryo/ml로 감소되었다. 이러한 현상을 극복하기 위한 방법으로 embryo 배양액에서 추출된 세포외 물질의 첨가는 embryo 생생률을 control culture와 비 교 하여 최 대 (2500embryos/ml)까지 증가시켰다. 또한 세포외 단백질이 embryo 수율 향상에 기인하는 것으로 추측된다.

Keywords