KSBB Journal
- Volume 8 Issue 3
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- Pages.272-281
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- 1993
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- 1225-7117(pISSN)
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- 2288-8268(eISSN)
Estimation of Fermentation State and Metabolic Stoichiometry of Kyuywomyces marxianus
Krupwomyces marxianus의 발효상태 및 대사 양론식 추정
Abstract
State varibles were estimated for fermentations of K. marxianus under various dilution rates and dissolved oxygen concentrations. The number of elementary reaction stoichiometry with fixed coefficients was determined by singular variable decomposition. Stoichiometry with feasible physical meaning was obtained by target factor analysis. States of fermentations were estimated by linear quadratic programming. The process conditions of single cell production to maximize carbon source consumption were suggested.
유당을 탄소원으로 K. marxianus를 발효하는 경우, 용해산소의 농도와 조엽조건에 따른 발효의 진행 상태를 정확히 예측하였다. 예측에 필요한 고정된 계수를 갖는 양론식의 수를 singular variable decomposition 분석에 의하여 결정하고 발효의 추정에 사용될 수 었는 양론관계를 target test에 의하여 결정하였으며, 발효의 진행상태를 추정하였다 또한, 단세포 단백질을 유당으로부터 연속생산하는 경우 에너지원을 효율적으로 이용하기 위한 조업조건을 제시하였다.
Keywords