미생물학회지 (Korean Journal of Microbiology)
- 제31권3호
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- Pages.230-236
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- 1993
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- 0440-2413(pISSN)
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- 2383-9902(eISSN)
Micrococcus luteus에서 정제한 Isocitrate Lyase의 특성
Characterization of Isocitrate Lyase from Micrococcus luteus
초록
Micrococcus luteus 가 생산하는 isocitrate lyase 의 효소단백질을 ammonium sulfate precipitation, DEAE-cellulose, DEAE-sephacel, 1차 Sephadex G-200, 2 차 Sephadex G-200 column chromatography 과정을 통하여 분리 정제하였으며 정제된 효소의 분자량과 효소학적 특성을 조사하였다. 정제된 isocitrate lyase 는 상기 정제 과정을 통하여 10.2%의 회수율과 38.8 의 정제도를 나타내었으며, 전기영동시 단일밴드를 얻을 수 있었고, SDS-PAGE 에 의해 측정된 분자량을 약 60,000이며 1개의 subunit 로 나타났다. 본 효소의 최적 pH 는 7.5이었으며, 최적 온도는
The isocitrate lyase extracted from Micrococcus luteus was purified 38.8 folds with the overall yield of 10.2%, by the ammonium sulfate fractionation, DEAE-cellulose, 1st Sephadex G-200 and 2nd Sephadex G-200 column chromatography. The purified enzyme showed to be a single protein band by polyacrylamide gel electrophoresis. The molecular weight of the purified enzyme was estimated 60,000 by the SDS-polyacry]amide gel electrophoresis. The apparent Michaelis constant, Km value for isocitrate was 0.95 mM. The optimum pH and temperature of the purified enzyme were pH 7.5 and